O asezare medievala care sa recreeze viata de zi cu zi a comunitatilor din arealul Bistrita-Nasaud (romaneasca, saseasca, maghiara, rroma) - o asezare vie, cu "locuitori" implicati in muncile campului, in mestesugurile si gastronomia specifice vremii, o comunitate care celebreaza sarbatorile si isi urmeaza obiceiurile stravechi si in care turistii din toata lumea pot sa se refugieze pentru o perioada de timp, departe de forfota cotidiana: acesta este visul de ceva vreme al Asociatiei Culturale "Bistrita Medievala", care ar putea deveni realitate cu sprijinul unor parteneri publici si privati potriviti. Ideea se imbina armonios cu propunerile altor entitati: Parohia Ortodoxa Dorolea - restaurarea monumetului istoric Biserica Dorolea; Asociatia Concordia Oslo - promovarea valorilor culturale si sustinerea revitalizarii patrimoniului cultural; Asociatia "Produs in Bistrita-Nasaud" - dezvoltarea de ateliere mestesugaresti traditionale. Punandu-si in comun experienta si ideile, cele patru organizatii se gandesc la proiecte complementare si/ sau in parteneriat, dorindu-si sa aduca aproape si alte organizatii interesate, din spatiul public si privat european.
In decursul anului 2017, Asociatia Culturala "Bistrita Medievala", Asociatia Concordia Oslo, Parohia Ortodoxa Dorolea si Asociatia "Produs in Bistrita-Nasaud" au identificat puncte comune de interes in domeniul promovarii valorilor culturale si revitalizarii mostenirii culturale. Prin urmare, au initiat demersuri pentru transpunerea ideilor in proiecte comune sau complementare, menite sa contribuie la consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural.
Un pas in acest sens este "SEE CulTreasure" - o initiativa bilaterala, finantata prin Granturile SEE, in cadrul Programului RO-CULTURA, Fondul pentru relatii bilaterale. Programul este implementat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale prin Unitatea de Management a Proiectului (www.ro-cultura.ro).
Actiunea "SEE CulTreasure" vizeaza intarirea relatiilor de colaborare intre organizatii din Norvegia si Romania, in vederea dezvoltarii de proiecte comune in domeniul conservarii si valorizarii patrimoniului cultural, printr-o abordare bazata pe exploatarea inteligenta a specificului cultural local, incluzand componenta culturala a minoritatilor etnice.
In cadrul acestei initiative, in perioada 18 - 22 septembrie 2018, o delegatie reprezentand organizatiile romane va efectua un schimb de experienta transnational in Norvegia care va include sesiuni de lucru, vizite de studiu si schimburi de bune practici, toate acestea urmand a se concretiza in viitoare proiecte interconectate: crearea unui sat medieval viu cu scop turistic, restaurarea si revitalizarea bisericii din Dorolea, dezvoltarea de ateliere mestesugaresti traditionale, inclusiv cele specifice minoritatilor etnice. Vor avea loc intalniri cu entitati publice si private din Norvegia din domeniul patrimonului cultural si antreprenoriatului cultural, precum si cu coordonatorii fondurilor SEE din Norvegia.
Contact: Peter Moynahan - Director artistic, Asociatia Culturala "Bistrita Medievala", tel: +40 726 378 603, e-mail: bistritamedievala@gmail.com
Infiintata in cursul anului 2007, Asociatia Culturala "Bistrita Medievala" contribuie la conservarea si promovarea, la nivel national si international, a patrimoniului cultural si istoric romanesc, cu accent pe elementele de cultura din perioada medievala, din Transilvania. De-a lungul timpului, Asociatia a participat sau organizat numeroase proiecte culturale precum: Serbarile Bistritei Medievale 2007-2017; Zilele Medievale din cadrul Targului Mare al Bistritei 2018; Conferintele de Istorie Medievala 2007-2009; Tabara Medievala Bistrita 2010; festivaluri medievale in Transilvania, in calitate de partener: Cetatea Citeului 2009, 2010; Fagaras 2009, 2015; Craiova 2010, 2017, 2018; Cluj-Napoca 2011; Oradea 2008, 2011; Brasov 2008; Zalau 2008; Caransebes 2008-2015; Aiud 2015-2016; Alba-Iulia 2015; Sebes 2014 - 2015; Sighisoara 2013-2018; Medias 2015-2018; Sibiu 2012-2018; expozitii de fotografie ilustrand cele mai importante biserici medievale fortificate din Transilvania, 2009-2010; organizarea primei conferite a celor sapte burguri medievale din Transilvania ("Sieben Burgen"), Bistrita, 2008. De asemenea, Asociatia a avut o contributie importanta in sustinerea campaniei de strangere de fonduri pentru restaurarea Turnului Bisericii Evanghelice din Bistrita, distrus in cadrul incendiului din 2008.
0 comentarii | 2646 vizualizări | 17 septembrie 2018 |