Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
"Cu cartea pe roti" la Zalau.

Ne-am intors acasa de la Poiana Ilvei. Alimentam, si pornim din nou la drum. De data aceasta  sarbatorim cartea la Zalau , la invitatia  Bibliotecii Judetene si a familiei dr.Ileana Carmen si Dorel Dindelegan, la origine nasaudeni si a Editurii Ecou Transilvan, director Nadia Baciu .  La Poiana Ilvei am cinstit scriitorii zilei respectiv Grigore Guzu si Dan Popescu din Cuibul visurilor lui Rebreanu, iar la Zalau, alaturi de scriitorii locali si preoti vom sarbatori cartea cu tematica religioasa a nasadencei LUCRETIA MITITEAN, intitulata - PREDICI rostite in duminicile de peste an - culegere, prefatata de Protopopul de Bistrita - Alexandru Vidican. Aceasta a fost aranjata in ordinea  fireasca, conform cerintelor biblice de catre prof.univ.Vasile Gordon, carte ce ne indeamna sa participam la Sf.Liturghie asa cum zice  Mintuitorul - Unde sunt doi sau trei  adunati in Numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor -Matei 18-2o.

        Ioan Mititean

   presedintele Ligii Scriitorilor Romani

 


Cu cartea pe roti la Casina Bistrita

      Dupa ceremonia de inalta tinuta de la Bistrita, din data de 1 sept.2o18, de slavire a eroilor neamului, ce au activat in cadrul Casinei Romane din Bistrita  si ca un simbol al  marturiilor unirii, s-a dezvelit o placa comemorativa si s-a lansat cartea iscusitului carturar preot prof.Nicolae Feier  "Casina Romana din Bistrita,activitatea de cinstire a cartii s-a continuat.Astfel scriitorii nasaudeni membri Ligii Scriitorilor Romani,Filiala Nasaud  prezenti la eveniment si alti  iubitori de poezie ne-am deplasat pe o terasa din apropiere ,unde am lansat recenta carte a poetei Rodica Fercana  intitulata "Cern amintirile"...poezii de dragoste. Cartea a aparut la Editura Solok din Bistrita, avand ca prefatator pe   poetul clujean Iulian Patca,originar din judetul nostru ,de prin zona Milasului,presedintele Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor.

     Cartea prezentata de Ioan Mititean,  tradusa si in limba engleza de Zorin Diaconescu ,contine in jur de 7o poezii romantice si realiste ,serioase si unele mai poznase ,cu versuri ritmate sau libere ce semnifica  simple transpuneri versificate,prin care poeta de pe Telcisor,depune marturii despre un fenomen esential din viata omului-dragostea, in fata careia nu te poti prezenta oricum ci doar cu sentimente profunde de iubire,admiratie si emotie,percepute ca o nevoie absoluta si totodata ca un lucru inefabil. Poeziile Rodicai sunt creatii ritmice a  frumusetii in cuvinte ,revelatia  existentei ,intr-un limbaj atragator prin plasticitatea lui.Cartea se reduce la o suita de adevaruri ce exprima frumosul,cu imagini sensibile si cuvinte cu o doza mare de sensibilitate, ca o expeditie pe urmele adevarului si arta de a face marea sa intre intr-un pahar.

          Poeziile din volumul prezentat sunt exemple importante in creatia clasic-romantica ,deoarece tema naturii e utilizata pentru a o evidentia cat mai mult pe cea a iubirii dintre eul liric si persoana iubita.

          Dragostea si-a luat suflare din mitul fundamental "Soarele si luna",care la randul sau,cu siguranta,a fost  inspirat din mitul universal    al omenirii :  Biblia ,unde in Epistola  l catre  Corinteni  a Sfantului Apostol  Pavel ,capitolul 13,versetele 4-8,scrie :dragostea este  indelung  rabdatoare ,este plina de bunatate ,dragostea nu pizmuieste, dragostea nu se lauda,nu se umfla de  mindrie. Acopera totul ,crede totul ,nadajduieste totul,sufera totul.Dragostea nu va pieri niciodata .

          In volumul cu nr.10,Rodica Fercana isi "cerne amintirile" ritualic,spune Iulian Patca,cu incantatii incarcate  de emotie si nostalgie poeta  doar constata un fapt deja consumat ,il readuce cu duiosie in prezent si lasa loc , in doar cateva versuri, unei interpretari previzibile sugerate doar de grafia unor semne discrete de punctuatie-Si cate  dorite visuri  /In zbateri s-au pierdut.

          Cartea  cuprinde in toata profunzimea si complexitatea  sufletului ,lumea inconjuratoare  cu multiplele ei probleme,iar sentimentul dragostei umple totul-spatiul si timpul,iar citind poeziile ce cern amintirile dobandim pacea mentala.

     Scriitorii nasaudeni prezenti - Mircea Darosi, Floarea Ples,Lucretia Mititean,Adrian Manarca,Vasile Magerusan,Ioan Cordovan si bargaoanul Vrasmas reprezentanti ai ASTREI Nasaud , a Clubului pentru neam si tara  si Cultul eroilor au apreciat cartea si autoarea  mergand toti pe aceeasi cale a  IUBIRII prin care  inaintam pe drumul cunoasterii de sine si al cunoasterii lui  Dumnezeu ,cartea fiind o marturisire a adevarului  incarcata de o launtrica si tainica  bucurie si maretie,un cosmos intreg si o intruchipare istorica a vietii.

     Ioan Mititean.

 


Prezentare de carte la Biblioteca Judeteana Zalau.

           In ziua Sfantului Ilie din 20 iulie a.c., la ora 14, scriitoarea Lucretia Mititean din Nasaud,  a lansat volumul " Predici rostite in Duminicile de peste an ", o culegere de 57 cuvantari rostite de mari duhovnici, preoti si ierarhi.

          Biblioteca, institutie de mare prestigiu, s-a dovedit a fi cel mai special loc, unde cultura si cartile sunt la ele acasa. Aici, acest loc de lumina este onorat de prezenta familiei crestine Ioan si Lucretia Mititean, nasaudeni de elita, suflete insetate de cultura si educatie patriotica. Membri fideli ai Ligii Scriitorilor ,filiala Nasaud si activisti neobositi ai Societatii Astra Nasaudeana.

          Doamna Director al Bibliotecii, Florica Pop, a primit invitatii cu zambet cald si bratele deschise, prezentand cartea ca un adevarat ghid pentru preoti, enoriasi, profesori, oameni de cultura si de tara, considera biserica strabuna un factor important pentru spiritul de daruire, respect si responsabilitate a procesului umanitar. In sprijinul nevoii de comunicare si impartasire discreta a cultului religios,aparitia acestor predici este bine venita si deosebit de valoroasa.

          Doamna Director, preda microfonul preotului Ionel Pop , care, intr-un mod expresiv patrunde in intimitatea cartii,pe care o prezinta la  un nivel academic, dovedind prin cultura sa , ca are un har deosebit, atat in Parohia Porolissum unde slujeste, cat si in sufletele celor care il asculta si il urmeaza in credinta.  Domnia sa  are ca destin teologic viata. Este un daruit, stralucitor si impresionant conversativ.

Vorbeste la superlativ despre autoare, apreciind ca editarea acestei carti , este cel mai frumos dar pe care ni l-a putut face. Sustinerea preotului a fost armonios acompaniata de corul barbatesc al bisericii din Parohia Domniei Sale.  A fost inaltator!

          A fost invitata sa ia cuvantul, Nadia Baciu, Director al Editurii Ecou Transilvan din Cluj, care s-a ingrijit de redactarea volumului prezentat azi,  dar si a altor opere literare create de scriitorii Ioan si Lucretia Mititean, precum  - "Amintiri de peste rau " - monografie a plaiurilor                                                                      somesene

                                   -"In varful penitei "  cu 22 de titluri sub generic

                                    -  5 carti in 2015  si alte 2 volume in ultimii 2 ani

 Lucretia  a publicat dupa o cercetare de 15 ani urmatoarele carti

                                     - "Vorbe intelepte  " Vol I   si Vol II

                                      - " Cuvant de intelepciune"

                                      -  " Predici rostite in Duminicile de peste an ".

          Doamna Nadia Baciu , spune  ca sunt prea putine cuvinte pentru a vorbi despre asemenea oameni competenti, verticali, cu profunzime de gandire, asa cum sunt sotii Mititean. Prin cartea expusa aici se face o conlucrare intre harul divin si efortul autoarei de a crea o carte plina de transparente, ce valorifica esenta problemelor biblice si a credintei strabune a neamului nostru.Doamna Director a Editurii a reusit sa scoata o carte atractiva, eleganta, bogata in continut dar si prin forma grafica edificatoare pentru semnele si expunerile biblice. A reusit pe deplin !Avem o carte valoroasa, pretentioasa si reprezentativa pentru iubitorii de biblioteci personale si nu numai ! Este un volum de rang I.

           La prezentarea  acestei culegeri de texte, pe langa edilii Zalaului, au mai participat nasaudeni stabiliti aici, printre care fam. Moldovan Paramon, la origine telceni, Elena Fati Girigan din Feldru, sotia prof. Vasile Fati, creatorul si dezvoltatorul Gradinii Botanice din Jibou pana la valoarea de astazi ,  de renume european si mondial, si a carui sotie  Elena, l-a insotit cu daruire toata viata si pe care multi o cunosc drept " Marea Doamna a Gradinii Botanice din Jibou." Doamna Maria Marc, personalitate de exceptie , cu preocupari deosebite in cultivarea si educarea familiilor, a copiilor defavorizati, pentru respectarea principiilor umaniste de viata si de credinta.

          Doamna Ileana Dindelegan , gazda a nasaudenilor, aduce elogii scriitorilor Mititean si scolii nasaudene unde a invatat si sotul dansei, dr. Dindelegan Dorel, la Liceul Graniceresc, scoala de elita in acele timpuri, care a dat Tarii noastre 18 academicieni , dintre profesorii si absolventii acestui liceu. Acest rezultat spune foarte mult despre importanta unei institutii de invatamant de baza cu mare exigenta, daruire, pricepere si constiinta. Doamna Dindelegan multumeste  din inima  publicului prezent care a raspuns invitatiei cu mult interes si deosebita placere. Cei castigati in urma intalnirii de azi, suntem noi toti,stiut fiind ca din nefericire sunt destul de rare in viata noastra asemenea ocazii benefice starii noastre de bine si sanatate.Consideram ca de-acum inainte suntem mai bogati sufleteste, mai cunoscatori in probleme de viata civica si spirituala dar si binecuvantati de harul Duhovnicesc.

          A luat cuvantul in continuare, autoarea cartii lansate azi, multumind in primul rand lui Dumnezeu pentrunca i-a dat putere si zile pentru a scrie aceasta carte, pentru care a lucrat 7 ani, participand la predici, citind mereu, sfatuindu-se cu oameni de cultura si teologi.

          Doamna Mititean multumeste in mod special preotului Alexandru Vidican , protopop de Bistrita, care a prefatat volumul  de azi, cu un "    Cuvant inainte", de cunoastere si indemn, celor ce vor face o lecturare  a cartii, placuta, utila si interesanta.  

           In continuare s-au oferit autografe, felicitari si multumiri celor prezenti.

           Cartea a fost prezentata si Duminica  22 iulie  in Biserica din Porolissum, dupa Sfanta Liturghie, aducand in fata credinciosilor  originalitate  si un model inedit de daruire si fapte marturisitoare !

           Cu stima si deosebita consideratie

 

         Ileana Dindelegan   

   Zalau

 


         

0 comentarii2751 vizualizări18 septembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0