Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
BIBLIOBUZUL BIBLIOTECII JUDETENE "GEORGE COSBUC" A DUS CARTI LA CIRESOAIA.

Deplasarea bibliobuzului Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud la Scoala Generala din Ciresoaia a fost pregatita prin achizitionarea de carte in limbile romana si maghiara, conform bibliografiei scolare. Cand a patruns in curtea scolii din Ciresoaia, "Biblioteca pe roti" a fost luata cu asalt de cei peste 100 de elevi ai scolii. "Noi nu avem biblioteca la scoala si ne bucuram ca ne-ati adus dumneavoastra. Nu am mai vazut niciodata o masina ca si aceasta, cu carti. Va multumim!" (K?Dávid, Ciresoaia, clasa a IV-a).  Stam de vorba si cu o fata din clasele mari si suntem surprinsi de dezinvoltura cu care vorbeste atat in romaneste, cat si in ungureste. "Prima carte pe care am luat-o este Grimm-mesékkincsestára, iar cealalta este Jurnalul unui pusti ca pe vremuri. Sunt carti mari, dar le voi citi intr-o luna sau doua. Nu am mai vazut un bibliobus si mie mi se pare foarte interesant, cu carti inauntru si atat de frumos pictat! Ma numesc Francu Raluca-Dana, sint in clasa a saptea si sint din Bacau. Am ajuns aici asa: cand eram mica, la noi nu era scoala prea buna si un om, Kerekes Zoltan m-a adus aicea si am invatat ungureste. De sapte ani sint aici", ne spune Raluca, vorbind cu un puternic accent unguresc. O alta fata tine in mana cartea "A Pál utcaifiúk"(Molnar Ferenc), adica celebra "Baietii din strada Pal", tradusa si in romaneste, cu multe decenii in urma.

 Apoi, am aflat ca la scoala din Ciresoaia invata si copii romani, nu doar maghiari: "Mi-am luat "Goana dupa elefanti" si voi incepe sa o citesc chiar incepand de astazi. Sper sa o termin pana veniti din nou" (Santejudean Adrian, din clasa a VII-a). "Mi-am luat o carte in limba romana si una in limba maghiara. Eu sunt in clasa a IV-a si stiu citi si in romaneste, si in ungureste" (Cheta Gabriel Emanuel, din Ciresoaia).Bibliotecarele Gabriela Molnar si Isabela Andronesi, care au distribuit si inregistrat cartile imprumutate de elevii din Ciresoaia au primit, la un moment dat, ajutorul profesoarei Enik? Balla, directoarea scolii, care s-a asezat ea insasi la masa pentru a completa tabelele cu numele copiilor si titlurile cartilor.

 Scoala Generala din Ciresoaia impresioneaza: multa curatenie, clasele foarte frumos amenajate si decorate cu diferite lucrari ale elevilor si, mai ales, cu partea de internat, foarte moderna. Primim explicatii de la Enik? Balla. "Avem acum in scoala din Ciresoaia 149 de elevi, in clase de sine statatoare. Circa 100 de elevi sunt din Ciresoaia, restul fac naveta. 27 de copii sunt din Branistea, iar ceilalti sunt din Sanmarghita si din Valea Luncii. In urma cu opt ani eram in pericol sa nu mai putem functiona ca scoala de sine statatoare in limba maghiara, asa ca am apelat la Asociatia Bastion din Vita si le-am cerut sa infiinteze si la noi un internat. Asa ca, de 8 ani avem 12 elevi la care le oferim toate cele necesare si ei completeaza numarul elevilor din clasele noastre. In urma cu 3 ani am luat decizia sa mutam internatul intr-o aripaa scolii care nu este folosita si am infiintat noi, profesorii din scoala aceasta, Fundatia Skola si, impreuna cu fundatiile Communitas din Romania si BGA din Ungaria am inceput sa facem proiecte, pentru a atrage fonduri. La fel, Consiliul Local Branistea ne-a ajutat in fiecare an cu tot ce s-a putut, ca sa infiintam acest internat foarte modern pe care l-ati vazut. Acum, ma bucur foarte mult eu, ca profesor de limba maghiara ca a ajuns bibliobuzul si la noi! Eu ii rog pe elevi intotdeauna sa citeasca, dar, din pacate, aceste carti nu le avem nici in bibliotecile de acasa si nici la scoala. De aceea, m-am bucurat sa vad cat sunt de insufletiti copiii si cu cata bucurie au imprumutat cartile si sper ca aceasta bucurie sa ramana si pe viitor la fel de mare! Le-am promis cate o nota de zece daca citesc o carte si le-am cerut ca in fiecare saptamana sa imi vorbeasca despre ce au mai citit", ne-a marturisit d-na Enik? Balla, directoarea Scolii Generale din Ciresoaia.

 Directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, scriitorul Ioan Pintea, a insotit bibliobuzul la Ciresoaia."Am adus aici carti noi, in limba maghiara, achizitionate special dupa solicitarile pe care le-am primit de aici, pentru bibliografia scolara. Ma bucur ca elevii au imprumutat si carti in limba romana, semn ca si elevii, si profesorii de aici sunt interesati saciteasca. Noi am mai fost si la Nimigea intr-o comunitate de elevi care invata in limba maghiara, dar scoala din Ciresoaia ne-a interesat in mod deosebit. Si ne-am gandit ca pe viitor nu doar sa venim cu bibliobuzul, ci si sa organizam aici niste intalniri culturale. De altfel, noi avem o traditie la Biblioteca Judeteana in a invita scriitori maghiari, mai tineri sau mai varstnici si ma gandesc ca nu ar fi rau sa venim si la Ciresoaia, cu scriitori care sa se intalneasca cu intelectualii de aici, cu profesorii si elevii de aici", a spus Ioan Pintea.

 In aceasta saptamana, bibliobuzul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a mai fost si la scolile din Dumbravita si Halmasau, semn ca scoala a inceput si pentru aceasta institutie!

 

www.bjbn.ro

 

0 comentarii2744 vizualizări20 septembrie 2018




rss 2.0
rss 2.0