Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 15 August 2022 - 14587
Copila Vararii.

Cu mare bucurie am primit din partea unui vlastar iubit al satului Nepos,pictorul Mirela Traistaru,invitatia de a participa in capitala tarii la vernisajul expozitiei  sale: "O poveste din Nepos" care  are loc pe 14 noiembrie, incepand cu ora 19:00 la ARCUB fiind organizata de Primaria Capitalei prin ARCUB si Expo Arte, curator Antigona Silvia Rogozea.

          Proiectul de cercetare si creatie al artistei Mirela Traistaru are ca punct de plecare istoria umana si simbolistica a Neposului, propunandu-si rememorarea evenimentelor ultimului secol de istorie nationala prin mici inserturi personale: o artista originara din Bistrita reuseste sa incapsuleze atmosfera densa, misterioasa si linistita a unor zone reprezentative pentru Romania. Proiectul ‘’Un veac, o poveste, o mostenire’’ investigheaza dualitatea definitorie omului contemporan: pe de o parte omul global, omul hi-tech, dependent de o viata traita in viteza si omul traditional, care simte nevoia de reincarcare spirituala din atmosfera mistica a locului de origini, omul care isi cauta identitatea in lada de zestre a bunicilor. 

          Istoricul personal al artistei Mirela Traistaru sta la baza intregului concept al proiectului: strabunicii si bunicii sai si-au trait vietile sub modelajul celor doua razboaie mondiale. Strabunicul din Ardeal (zona Valea Somesului Mare, Nasaud) a luptat in Primul Razboi Mondial, a fost luat prizonier si a lucrat in mine de carbune in Siberia, intorcandu-se dupa patru ani in Romania, unde a avut zece copii. Ambii buniici au luptat in Al Doilea Razboi Mondial: bunicul patern din Stroesti, langa Horezu, a murit pe front,- ultima amintire a tatalui artistei despre figura sa paterna se concentreaza asupra imaginii unde el copil, de mana cu fratele mai mic, urmareste cum tatal sau, imbacat militar, se indeparteaza pe ulita satului, spre razboiul cu sens unic. Bunicul matern din Nepos (Valea Somesului Mare) a stat in lagar la Odessa, s-a intors in Romania dupa 1945. In acest rastimp strabunicile si ambele bunici coseau si teseau la razboi - femeile si copiii sunt victime directe si ele in aceste conflicte, nu victime indirecte, razboiul femeii fiind personal si familiar, de anduranta in valtoarea istoriei.

          Razboiul de tesut al bunicii din Nepos va fi introdus in expozitie, in loc de vesminte, covoare, sunt tesute scrisori, imagini de familie, scrisoarea bunicului militar din 1943. Vor fi expuse lucrari de pictura pe panza cu istoria familiei - strabunicii, bunicii, parintii, copiii si copiii lor, cinci generatii -, folosing pictural modele traditionale (simbolistica Pomul Vietii, Pasarea, Crucea, Floarea Vietii, Fereastra, Poarta), modele ce erau integrate instinctual in sensul si mistica vietii.

          Parohia Ortodoxa Nepos va participa la aceasta seara de cultura facand un recurs la memorie prin  vizionarea unui film documentar realizat de preotul ei paroh, Vasile Rus despre spiritualitatea si traditiile vechii Varari,asta pentru ca memoria invie oameni peste care istoria a asternut uitari, readuce la lumina locuri asupra carora a vegheat doar Dumnezeu si mai putin istoria, care a ales doar ce crede de cuviinta sa transmita mai departe viitorului. Dar memoria ramane spatiul in care neuitarea omului se intalneste cu neuitarea lui Dumnezeu, intr-un necurmat timp al invierii. Nu intamplator se spunea ca memoria este paradisul din care nu putem fi izgoniti si in care ne regasim radacinile, drumul si dorinta de a merge mai departe in istorie si puterea de a nu uita niciodata cine suntem. De aceea reconstituirea istoriei unor oameni si locuri din trecut si orice recurs la memorie este in primul rand un gest de recunostinta, dar si o fapta buna facuta de dragul unor oameni si timpuri care sunt de acum in grija lui Dumnezeu: 

Nu stim nici anul,nici pricina
Cand patru gospodari din sat
Au parasit ca roi stupina
S-au dus cu totul la varat

Ramas-a Ragla-n urma lor
Cu griji,nevoi si ce-a mai fost
Si cum aici n-avut-au spor
Au bejenit pentru vreun rost

De la Ragla de sub creste
Trecut-au ei peste oras
Incepe-acum a lor poveste
Trecand asa peste imas

Pe valea care lasa dealul
Ce duce-n varfuri de Muncei
S-au asezat sa-si duca valul
Cum si l-au dus de obicei

Dar dupa ce colonizarea
Ardealului cu sasi, pe ei
I-ajunge,iata,disperarea
Sunt alungati pe poderei

In loc mai bun cu iarba mare
Unde-au cladit,sus pe tapsan,
Lacasuri noi,din lodbe,care
Erau la Perii lui Tofan

Si iar au tabarat dusmanii
De le-au distrus tot ce-au durat
Ramasi saraci ca si golanii
Ei dealul vaii l-au urcat

Trecut-au dealul si pe vale
Au coborat pana la mal
Trecut-au Somesul cel mare
S-au asezat pe dreptul deal

Si daca sus pe deal suit-au
Pe Valea Jedii-au poposit
Si iarasi case noi cladit-au
Locas de ruga-au construit

Cand a venit Imparateasa
Gasit-a satul sus pe deal
Ea hotarat-a:de-acum casa
Sa fie-adusa in aval

Si-au coborat satenii-n vale
Si-au lazuit cat au putut
Cand Somesul le-a stat in cale
Pod peste Somes au facut.

 

 

          Preot Rus Vasile

    Parohia Ortodoxa Nepos      

1 comentariu2513 vizualizări25 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0