Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 August 2022 - 14587
"Dincolo de val".

Anca Statica, originara din Sibiu, in varsta de 24 ani, masteranda la Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, sectia Sculptura si laureata a Premiului "Grigore Bradea" 2017, si-a inaugurat ieri seara - la Galeria Arcade 24 - expozitia personala intitulata "Dincolo de val". Este vorba despre 25 de lucrari-instalatii cu care publicul este invitat sa interactioneze, sa le calce in picioare la propriu, sau "sa scrie istorie" pe uriase si aproape invizibile "foi" folosindu-se de suruburi care pot fi fixate intr-un limbaj original de fiecare vizitator al expozitiei.  

"Urma unei rugaciuni", "Timpul ramane", "Ranile sunt pentru vindecare si vindecarea pentru rani", "Cuvintele pe care nu le-am spus", "Tensiunile ne tin in viata", "Gradina interioara", "Au spus ca cerul este limita" sau "Sarea pamantului" sunt doar cateva din dimensiunile pe care Anca Statica vi le asterne la picioare, daca aveti curajul de a va lasa astfel mangaiati.

 Anca Statica a absolvit Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, specializarea Sculptura si Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Sibiu, fiind si laureata "Premiului pentru aspectul expozitiei" in cadrul concursului "Expomaraton", organizat de UAD Cluj-Napoca in 2016. A participat cu lucrari la Artsafari, in Bucuresti, in Galeria This is not an art gallery (2017), la expozitiile de grup "Trasee", Galeria UNArte, Bucuresti si "INSIDE OUT", Galeria Domino, Fabrica de Pensule Cluj-Napoca (2017), tot anul trecut realizand o expozitie personala intitulata "In this realm", in cadrul concursului Expomaraton, la Galeria Casa Matei, Cluj-Napoca. In 2016 a participat la Bienala de arte decorative "Conexiuni", la Palatul Parlamentului din Bucuresti, la expozitia de grup "Ce mai face Penelopa?", la Muzeul de Arta Cluj-Napoca si a organizat expozitia personala "Traces", in cadrul concursului Expomaraton, Galeria Casa Matei Cluj-Napoca, in 2015 participand la expozitie de grup "LaboART", in Garabia, Bilbao, Spania.

 

Criticul de arta Oliv Mircea, curator al expozitiei: "Intr-o scenografie pe care a nascut-o cu greu, dar si cu bucurie, Anca Statica ne infatiseaza 25 de lucrari - 25 de pasari care se inalta, care ii exprima personalitatea cu multa claritate stilistica. Este un artist post-modern care ataca anumite teme prin care se deosebeste deja de colegii sai de generatie. Este o poezie extraordinara la mijloc, cu trimiteri biblice impresionante..."

 Reprezentantii Asociatiei culturale "Grigore Bradea" au transmis multumiri pentru incredere si sprijin celor de la Dimex 2000 si tuturor celorlalti parteneri care au sprijinit de-a lungul timpului activitatea asociatiei:  "Atunci cand absenta lui Grigore Bradea masoara deja 20 de ani, cand obiectele si lucrurile din jur care ar fi in stare sa sature sau sa astampere dorul devin atat de rarefiate - nu ne ramane decat sa ne privim adanc in oglinda, pentru a-l descoperi acolo pe Bradea. Sau sa-l descoperim, in chip tainic si miraculos, in creatiile unor artisti precum Anca Statica, ionel Mihai, Axenia Rosca, Maria Sicoe sau Darius Hulea..."

 

Sculptorul Ionel Tanase, profesor universitar la catedra de Sculptura a Universitatii de Arte si Design Cluj-Napoca a transmis felicitarile institutiei si a anuntat, totodata, faptul ca Premiul "Grigore Bradea" 2018 va fi decernat in decembrie, in cadrul Salonului anual al Artelor Vizuale - tanarului sculptor Alexandru Daniel Smuczer din Deva, in prezent masterand al Universitatii de Arte si Design Cluj-Napoca.  

 

***

Premiul "Grigore Bradea" se acorda anual unui tanar artist de catre Asociatia culturala Grigore Bradea" - in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici Bistrita si Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca. Distinctia consta in oferirea unei sume de bani si in oportunitatea de a realiza o expotitie personala in Galeria Arcade 24.

Laureati ai Premiului "Grigore Bradea" au fost, in anii trecuti, Darius Hulea (2013), Maria Sicoe (2014), Ionel Mihai (2015), Axenia Rosca (2016) si Anca Statica (2017).

0 comentarii2464 vizualizări08 noiembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0