Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
VINE CRACIUNUL.

Vine Craciunul si s-au pornit COLINDELE, care prin vechimea lor preamaresc viata omului, ca o marturisire, ca un dar care desface legaturile micului univers individual si-l proiecteaza in nemarginire. Colindele sunt aidoma curgerii valurite a turmelor de pastori, sunt leaganul spicelor de grau, leganarea codrului, a paraielor de munte, a astrilor in ochii visatorului solitar al carui singur interlocutor este credinta strabuna. Acestea sunt cuvintele de intampinare a marelui eveniment crestin rostite de preotul paroh dr. Gheorghe Celsie de la biserica "Constantin si Elena" din Nasaud, care a organizat  marti 18 decembrie 2018, incepind cu ora 17, in sala Casei de Cultura din orasul Nasaud, o manifestare cultural-crestina printr-un concert de inalta tinuta artistica sustinut de corul bisericesc "Laudatio", dirijat de vrednicul prof. arhidiacon CORNEL POP, devenit invincibil asemeni Sf. Gheorghe, care prin excelenta a fost purtator de biruinta.

In jurul corului bisericesc s-au adunat si alti colindatori cu mesaje transmise din neam in neam, ca de exemplu, grupul de colindatori de la Centrul Catihetic "Miron Cristea", de pe langa parohia mai sus amintita, grupul FOLK ARMANDIA, compus din: Sorin Gazdac, Gavril Vaida, Dorina Buia, Alexandra Grumeza, Lucian Bichigean si domnul Ungurean la orga, ambele formatii oranduite de omul de aleasa cultura muzicala, Sorin Gazdac. De asemenea, s-au pornit cu colinda Paunasii Salvei, indrumati de istetul violonist Fodorca, avand alaturi pe fiul sau Rares la vioara si pian si pe tanarul talentat in ale pianului Mihai Manciu si duetul  fetelor lminunate  Alexandra Bindea si Teodora Vasilichi, unite prin credinta, ca de altfel si Ceuca si Tuturuga de la Paunasii Salvei, care au ca busola lucrul bine facut. A sosit Mos Craciun cu daruri pentru colindatori, ajutat de familia  Elvira si Marin Singeorzan.

Corul Laudatio va colinda  miercuri 19 decembrie 2018, in aula Colegiului "George Cosbuc",  iar joi incepand cu ora 15, va participa la dezvelirea bustului Mitropolitului MIRON CRISTEA, din curtea bisericii "Constantin si Elena" Nasaud, prin stradania preotului paroh dr. Gheorghe Celsie, care ne invita pe data de 26 decembrie 2018, a doua zi de Craciun, la intalnirea cu corul Laudatio, incepand cu ora 11, la Sf. Biserica.

Colindele s-au nascut din  pendularea continua intre cei doi poli ai naturii-vatra si cer, ca o respiratie a spatiului mioritic.

       Craciun fericit tuturor cititorilor!

      Ioan Mititean

 

 

 

0 comentarii2702 vizualizări20 decembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0