Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
Muzica si scrisul sunt cele mai pure forme de a te exprima.

Serviciul Mediateca al Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a organizat seara de vizionare "In cautarea folkului... pierdut", cu selectii ale unor filmari din primii ani ai miscarii folk din Romania. Participanti au fost tinerii de la Interact Bistrita-Nosa, iar intalnirea a fost initiata de Puiu Greere Eladie, unul dintre membrii seniori ai Clubului Rotary Nosa-Bistrita.

   Amfitrionul intalnirii a fost Florin Sasarman, care le-a vorbit invitatilor sai despre contextul aparitiei miscarii folk in Statele Unite si, apoi, si in Romania. Impresionante au fost imaginile "de epoca", preluate de pe albumul "Timpul chitarelor", editat de TVR MEDIA si derulate pe uriasul tv al mediatecii, cu filmari din anii ’70, in care se remarca uriasa afluenta de public la spectacolele Cenaclului Flacara, ca si ingenuitatea interpretarilor folkistilor, atat pe scena, cat si in cadrele naturale unde au fost realizate filmarile. Iar tinerii prezenti la aceasta seara de evocare au fost pe cat de incantati de subiect, pe atat de uimiti de ceea ce au vazut pe ecran.

   "A fost o experienta foarte frumoasa si necesara intamplarea din aceasta seara, de la mediateca Bibliotecii Judetene! Mi se pare ca tinerii de acum nu sunt familiarizati cu muzica veche, care, la urma urmei, a avut un impact foarte mare asupra oamenilor si a dezvoltarii lor spirituale in acei ani si dupa aceea. Pentru ca eu cred ca muzica si scrisul sunt cele mai pure forme de a te exprima si, pentru ca imi place foarte mult muzica si imi place foarte mult si scrisul, am fost extrem de emotionata pe parcursul intalnirii. Si, credeti-ma, sunt foarte dezamagita de mine pentru ca nu stiam ce fel de valori erau la noi in tara! Acuma, mergand acasa, ii voi intreba pe ai mei despre acele inceputuri, pentru ca sunt foarte socata de cat de diferite erau acele vremuri. Totul parea mai sincer, asta am simtit vizionand imaginile pe care le-ati pregatit", ne-a marturisit Jessica Petri, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu" Bistrita. De altfel, mai multi tineri au spus ca le vor recomanda si parintilor lor vizionarea selectiilor urmarite de ei la mediateca Bibliotecii Judetene, considerand ca acestea "trebuie sa fie emotionante si pentru ei".

Pe rafturile mediatecii a fost prezentata o expozitie cu carti dedicate miscarii folk si cu albume audio/video. Seara s-a incheiat cu vizionarea unui fragment din concertul de adio sustinut de JoanBaez la Paris, in anul 2018.

    Tinerii de la organizatia Interact Bistrita-Nosa ne-au vorbit si despre proiectele la care lucreaza acum membrii organizatiei. "Cum echipa noastra s-a reinnoit in ultima vreme, vrem sa aducem la suprafata niste proiecte pe care le-am facut si acum cativa ani. Intre acestea se numara si Humans of Bistrita, care a avut loc la biblioteca acum doi sau trei ani si prin care promovam valorile Bistritei, despre care trebuie sa se stie mai mult. Organizam si un maraton in parteneriat cu  UNICEF, pentru strangere de fonduri, prin care vrem sa sprijinim construirea unor scoli pentru copiii din Siria. Avem si alte proiecte pentru tinerii de varsta noastra, cu o vanatoare de comori prin oras, ca sa punem in valoare si locurile frumoase din Bistrita, si mai pregatim si o lansare de carte a unui coleg al nostru de la Interact Pitesti, Radu Alexandru Dinca. Credem ca talentele tinere trebuie sustinute mult mai mult!", ne-a spus Jessica Petri.

     MediatecaBibliotecii Judetene George Cosbuc Bistrita-Nasaud isi manifesta deschiderea pentru organizarea de intalniri in cadrul proiectului "In cautarea folk-pop-rock-ului... pierdut(e)" si cu tinerii de la alte organizatii sau scoli din Bistrita si din judetul Bistrita-Nasaud.

                     

     www.bjbn.ro

0 comentarii2709 vizualizări22 martie 2019
rss 2.0
rss 2.0