
Marti 2 aprilie 2019, la 65 de ani de la nasterea poetului, criticului literar si omului de radio si televiziune care a fost Radu Saplacan, Despartamantul "Dr. Teodor Mihali" Dej al ASTRA a organizat, in parteneriat cu Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, editia 2019 a Saloanelor literare "Radu Saplacan". Intalnirea s-a desfasurat la Casa Selena si a avut ca tema "Cenaclul literar, incotro?", fiind moderata de Zorin Diaconescu, presedintele Cenaclului literar "Radu Saplacan". Amfitrion a fost dr.ec. Radu Gavrila, presedintele ASTRA Dej.
In prima parte a manifestarii a fost evocata personalitatea lui Radu Saplacan, initiatorul si mentorul Cenaclului Saeculum, infiintat la Dej in anii ’80. "Numele Radu Saplacan, ideea Radu Saplacan, personalitatea Radu Saplacan sunt inca active in constiinta contemporana. Mai avem inca ce sa le spunem si celor mult mai tineri decat noi, nu doar celor mai tineri decat noi" a observat Zorin Diaconescu, care a facut trimitere la sedinta Cenaclului UBB Cluj-Napoca din saptamana anterioara, dedicata si ea memoriei lui Radu Saplacan si la care au fost prezenti multi tineri.
Marcel Seserman, sef serviciu la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a vorbit despre programul editorial al acestei institutii, care a sprijinit si aparitia volumului "Radu Saplacan. Evocari si radiografii" (Editura Eikon, 2014), alaturi de alte zeci de titluri importante, ale unora dintre scriitorii bistriteni si nu numai. "Acest program editorial a debutat prin 1998, cu Dictionarul literar 1639-1997 al judetului Bistrita-Nasaud (Editura Virtus Romana Rediviva, 1998), al regretatului Teodor Tanco. De atunci, programul s-a dezvoltat permanent, devenind din ce in ce mai substantial si diversificat" a punctat Marcel Seserman. In acest context, Florin Sasarman a vorbit despre programul de valorificare a manuscriselor literare donate Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" de unii scriitori de marca ai literaturii romane, care vor fi valorificate in cadrul proiectului "Casa Colectiilor si a Documentelor de Patrimoniu", institutie care va functiona in Bistrita, in cladirea de pe B-dul Independentei, nr. 24.
Scriitorul Traian Parva Sasarman a evocat arealul copilariei lui Radu Saplacan, descris atat de inspirat in antologia de proza scurta "Povestiri somesene" (Editura Charminis, 2018), dupa care a citit un poem dedicat satului Malut.
In partea a doua a manifestarii, Zorin Diaconescu a supus atentiei celor prezenti o tema de actualitate: "Cenaclul literar, incotro?", intr-un moment in care asemenea grupari scriitoricesti sunt tot mai putine. "Intr-adevar, trebuie sa vedem ce ar trebui sa facem in continuare cu notiunea de cenaclu literar, pentru ca aceasta este o problema care nu ne priveste doar pe noi. Multe astfel de grupari au luat fiinta in amintirea celor care au fost, doar ca lumea in care traim nu mai este cea care a fost!", a spus el. S-a discutat despre modalitati de mobilizare a potentialilor cititori din Dej in vederea unor intalniri cu edituri si scriitori, care ar putea fi organizate in viitor de Cenaclul literar "Radu Saplacan", in conditiile in care asemenea evenimente sunt conditionate in buna masura de numarul de exemplare de carte care poate fi vandut de edituri in cursul lor. "Pentru asemenea evenimente, trebuie sa capacitam si alti concetateni de-ai nostri", a observat Radu Gavrila, iar pana la urma tema a ramas deschisa.
www.bjbn.ro
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
0 comentarii | 2807 vizualizări | 04 aprilie 2019 |