Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
Pianul Calator Turneul Extraordinar al Pianistului HORIA MIHAI.

CONSILIUL JUDETEAN BISTRITA-NASAUD, CENTRUL JUDETEAN PENTRU CULTURA BISTRITA-NASAUD in parteneriat cu SOCIETATEA DE CONCERTE BISTRITA. 

Pianul Calator - Turneul Extraordinar al Pianistului - HORIA MIHAI

 Joi, 18 Aprilie 2019, ora 19:00 Sinagoga Bistrita

 Horia Mihail - Turneul "Pianul Calator" editia a noua - incursiune in clasicismul vienez

 Incredibil, dar adevarat. Turneul "Pianul calator" se apropie de editia cu numarul 10, asa cum era poate greu de prevazut atunci cand a inceput totul, in 2011, pornind de la o poveste gasita in cartile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea sa devina mai tarziu Romania.

Anul 2019, anul editiei a noua, este rezervat clasicismului vienez. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic, Haydn, Mozart si Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative. Turneul national "Pianul calator" editia a noua se va desfasura intre 11 aprilie si 13 mai si va cuprinde 15 recitaluri sustinute de pianistul Horia Mihail in intreaga tara, inclusiv pe cele cinci piane calatoare existente in acest moment in cinci orase din diferite regiuni ale tarii.

Incepand din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara insotit de pianul calator sau cantand pe pianele din orasele in care a ajuns. Acum, pianele calatoare puse la dispozitie de Radio Romania sunt incredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si a trecut prin multe orase care inca au nevoie de piane de concert, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara.

In urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflecta orientarile repertoriale prin care a trecut in turneul Pianul calator : Pe urmele lui Franz Liszt, Beethoven Romantic sau albumul inregistrat alaturi de Orchestra Nationala Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

Am ajuns in anul 2019, iar Horia Mihail a optat de aceasta data pentru o incursiune in clasicismul vienez, invitandu-ne sa ascultam Sonata in si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata in Re major KV 311 de Mozart si celebra Sonata "Appassionata" nr. 23 in fa minor op. 57 de Beethoven.

Este un moment de pasaj dar, in acelasi timp, reflecta faptul ca revenirea periodica asupra repertoriului clasic este esentiala pentru un pianist de anvergura. Iar "cheia clasica" a lui Horia Mihail este, cu siguranta, una incitanta, plina de relief.

 

Program muzical:

J. Haydn: Sonata in si minor, HOB.XVI 32

W.A. Mozart : Sonata in re major KV 311

L. van Beethoven: Sonata nr. 23 in fa minor op. 57 "Appassionata"

 

 

0 comentarii2695 vizualizări15 aprilie 2019
rss 2.0
rss 2.0