Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Societatea Scriitorilor din Bistrita-Nasaud a premiat cele mai bune carti din 2018.

Sala "Gavril Scridon" a Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a gazduit vineri, 14 iunie 2019, a XII-a editie a Galei Scriitorilor SSBN, dedicata premierii celor mai bune volume publicate de scriitori bistriteni (si nu numai!) in cursul anului 2018. Amfitrionul intalnirii a fost presedintele societatii, prof. Andrei Moldovan, care a anuntat ca SSBN s-a transformat in asociatie cu personalitate juridica, ceea ce face posibil ca finantarea premiilor, acordata de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, sa se faca prin aceasta asociatie.

"Aceste premii ale SSBN ne arata ca avem o viata literara foarte diversificata, care se regaseste si are rezonanta a intregii regiuni si a Romaniei, chiar. Multi dintre autorii pe care ii premiem aici sunt autori vizibili si in plan national", a spus Andrei Moldovan in preambulul anuntarii premiilor. Juriul, compus din Vasile George Dancu, Icu Craciun, Virgil Ratiu, Menut Maximinian si Andrei Moldovan (presedinte) a luat in seama nominalizarile facute la sfarsitul lunii ianuarie si a acordat urmatoarele premii:

Premiul "Andrei Muresanu" pentru poezie i-a revenit volumului "Fractali", a scriitorului David Dorian, aparut la Editura Charmides, cu un laudatio rostit de Victor Stir.

Premiul "Liviu Rebreanu" pentru proza, teatru, jurnal l-a primit scriitorul Alexandru Uiuiu pentru romanul "Tara ascunsa", de asemenea, aparut la Editura Charmides. Laudatio a fost rostit de prof. Daniela Fulga.

Premiul "Gavril Scridon" pentru critica, istorie literara si eseu a fost acordat pentru volumul "Cosbuc - convergente literare blajene"scriitorului Ion Buzasi,  Editura Charmides, care a beneficiat de un laudatio rostit de scriitorul Iacob Narosi.

Premiul "Radu Petrescu" pentru un scriitor care nu este membru al SSBN i-a revenit epigramistului Lucian Perta, din Viseul de Sus, pentru volumul "Zambind prin anotimpuri", aparut la Editura Eikon. Laudatio rostit de scriitorul Icu Craciun.

SSBN a acordat si trei diplome de excelenta pentru autorii unor volume care nu au intrat in cadrul categoriilor de nominalizari, dar care "sunt niste carti de referinta", cum a motivat Andrei Moldovan. Prima diploma de excelenta a fost acordata pentru cartea "Transilvania din cuvinte", antologie de scriitori din Transilvania aparuta la Editura Scoala Ardeleana, ingrijita de Irina Petras. O alta diploma de excelenta a fost acordata pentru volumul "Anul 1918 in judetul Bistrita-Nasaud", Editura MEGA, ingrijit de Cornelia Vlasin, Ioan Pintea si Adrian Onofreiu, iar cea de a treia a fost acordata pentru volumul "Orizont liric", Editura Limes, ingrijit de Mircea Malut.

A urmat un recital de poezie dedicat lui Mihai Eminescu, sustinut de scriitorii care au participat la Gala Scriitorilor SSBN.

www.bjbn.ro

0 comentarii3486 vizualizări15 iunie 2019




rss 2.0
rss 2.0