Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
Ironii homeopatice. Un leac fara reteta, de la librarii.

Clubul CosBook al Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a gazduit joi, 4 iulie 2019, lansarea volumului "Ironii homeopatice" a scriitorului maierean Grigore Cotul, carte de epigrame recent aparuta la Editura PIM din Iasi. Lansarea s-a bucurat de o audienta numeroasa, iar pe parcursul ei atmosfera din clubul literar a fost extrem de destinsa, deseori presarata cu hohote de ras.

Amfitrionul manifestarii a fost Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene. "Profesorul Grigore Cotul este un autor care stie prea bine ce face, adica stie si ce spune, dar si cum spune, ceea ce il face foarte apreciat in tara, la festivalurile de gen de exemplu. Poezia umoristica, epigramele acestea sunt un soi de medicament intr-un cotidian in care prea suntem foarte sobri, prea suntem semeti de multe ori. Simt ca textele acestea ne energizeaza, ne dau un plus de bucurie, de buna asezare, ne fac bine! Si, sunt sigur ca este foarte greu sa construiesti asemenea texte umoristice, care vorbesc despre adevaruri, despre realitati pe care noi le traim, dar nu le constientizam. Ironia aceasta vine pe un mare munte de realitate si fiecare text pe care il scrie, comunica ceva esential!" a spus Ioan Pintea.

Despre autor si despre cartea sau au vorbit si cativa dintre confratii de breasla literara. Icu Craciun: "Profesorul Grigore Cotul este absolvent al facultatilor de matematica si informatica si aplecarea lui pentru epigrama se poate explica si prin faptul ca optiunea sa din tinerete era pentru teatru si film. Si, probabil ca nu multi stiu, Grigore Cotul este si un foarte bun caricaturist. Aceasta este a doua sa carte si eu apreciez la el ca apeleaza intotdeauna la titluri in care sunt sintagme oximoronice; oximoronul este chiar foarte cultivat de Grig!" a observat Icu Craciun.

La randul sau, Iacob Naros a constatat ca scriind aceasta a doua sa carte, "Grigore Cotul isi ia in serios rolul sau de epigramist. Pilulele homeopatice ale sale, definite din start si ironice, nu-ti lasa decat doua posibilitati: sa razi cu pofta si cu gura pana la urechi, sau sa ramai mirat, socat uneori, intrebandu-te daca pentru cei in cauza ele sunt sau nu de leac! Optimist si eu asemeni autorului, imi vine sa cred ca efectul placebo, edulcorat pe cat se poate pentru a nu mania prea tare subiectii, mai mult sau mai putin demni de a fi luati in seama, va avea, totusi, castig de cauza, daca nu imediat, cel putin la o a doua sau a treia citire."

La final, Grigore Cotul le-a multumit prietenilor si colegilor profesori, dar si Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" pentru premiul special pe care aceasta i l-a acordat la editia 2019 a festivalului de umor "Marul de aur". Domnia-sa a pus pe...ras asistenta, atunci cand a lecturat mai multe epigrame din cartea sa, ceea ce l-a starnit pe prof. Andrei Moldovan sa completeze atmosfera de bunadispozitie cu cateva intamplari anecdotice din viata literara romaneasca de odinioara.

www.bjbn.ro

 

0 comentarii2681 vizualizări07 iulie 2019
rss 2.0
rss 2.0