Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
ME SEM ROM.

ME SEM ROM. Comunitati rome este expozitia care ne ofera prilejul de a vorbi despre oamenii de langa noi, parte a minorotatii rome. Avand o vechime care se pierde in istorie, aceasta comunitate este mentionata in memoriile personalitatilor bistritene precum cele ale lui Oscar Skrabel care in Bistrita. Nostalgii citadine descrie comunitatea romilor bistriteni in sec XX: Acoperisurile supradimensionate striveau parca acele case sub povara lor si, cu toata vioiciunea adusa de muscatele de la ferestrele mici si intunecate, aici totul parea in suferinta si saracie. Aceasta senzatie era sesizabila mai ales dimineata si in zilele de sarbatoare, cand o liniste atotstapanitoare, nefireasca, dadea impresia unei stradute parasite, abandonate de curand. Zugravelile colorate ale caselor nu reuseau nici ele sa ascunda crapaturile si denivelarile din ziduri, uimimd cu incapatanarea lor de a ramane in picioare, asa garbovite cum erau. Denumirea de "Tiganime", e atributa sinistrei stradute, devenita ulterior Barbu Lautaru.

Fotografii de arhiva, vocabular roman-tiganesc (ms), obiecte de colectie specifice mestesugurilor si preocuparilor romilor, costume traditionale si instrumente muzicale de colectie, toate acestea vor reinvia o amintire, o experienta personala si comunitara in cadrul expozitiei care va fi vernisata joi, 15 august 2019, de la ora 17, la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, str. General Grigore Balan. Nr. 19, Bistrita.

Va asteptam cu drag!

 

Manager,

Alexandru Gavrilas.

 

0 comentarii2695 vizualizări14 august 2019
rss 2.0
rss 2.0