
Neintrecutul apostol din Campia Transilvaniei, Pavel Dan, s-a nascut in anul rascoalei taranesti din 1907. Destinul lui s-a topit in iubirea pentru taranul si satul acestei vesnicii pe care a incondeiat-o cu toate darurile scrisului sau. N-a apucat sa scrie tot ceea ce ar fi vrut sa ramana pentru eternitate despre acest microunivers, pentru ca a plecat prea devreme pe drumul vesniciei, la numai 30 de ani.
A lasat insa in urma sa o opera, nu de proportii, dar de valoare incontestabila, care se bucura astazi de comentarii si demersuri exegetice relevante si solide, purtand cele mai prestigioase semnaturi: M Sebastian, O.Sulutiu, C.Regman, N.Manolescu, Florian Potra, I. Negoitescu, Ion Chinezu si altii. I-au fost consacrate cateva carti, intre care, monografia Monicai Lazar (Pavel Dan-1967 ), eseul critic a lui Ion Vlad (Zborul unui destin frant- 1986 ), Constantin Cublesan (Opera literara a lui Pavel Dan ) precum si volumul Gabrielei Chiciudean (2007 ). Peste 50 de recenzii si cronici literare au pus in valoare opera scriitorului, considerandu-l un vrednic urmas al lui Liviu Rebreanu si continuator al directiei lui Slavici si Agarbiceanu.
Intre cei care au apreciat valoarea literara a nuvelisticii scriitorului se numara si bistritenii: Andrei Moldovan, Vasile Vidican, Victor Stir, Ion Radu Zagreanu, Icu Craciun, Menut Maximinian, Ion L. Simon etc. De la debutul editorial (1938 ) al scriitorului si pana acum, au aparut 25 de editii din opera lui, dintre care, 8 apartin scriitorului Aurel Podaru, impatimitul paveldanist din Beclean, neobositul investigator cultural de pe Valea Somesului.
Mai intai a scos doua editii in colaborare cu Ion Buzasi si Sergiu Pavel Dan: "Amintiri despre Pavel Dan (2003 ) si Pavel Dan si Blajul (2007 ), apoi, va edita de unul singur: Pavel Dan. Literatura populara. Caiete (2007 ), Pavel Dan, Opere (20012 ), in trei volume, Studiu introductiv, amplu si aplicat, de Andrei Moldovan, Pavel Dan, Bibliografie cu o prefata de Ion Vlad (2015 ), Pavel Dan, Ursita. Nuvele opinii critice, pagini de jurnal, corespondenta, o cronologie in imagini, prefata de Ion Vlad (2017 ), Pavel Dan, Iobagii, editie anastatica, Cuvant introductiv de Aurel Podaru (2018 ), iar in anul 2019, Pavel Dan si Tulcea.
Ingrijitorul acestor editii nu este numai consateanul lui Pavalucu Morarului, cum i se spunea in sat, ci si un admirator al acestuia, un indragostit de opera scriitorului, fata de care isi face o datorie de onoare, punandu-i cartile pe rafturile bibliotecilor si pe cele din sufletul cititorilor. Nu poate fi gest mai frumos si mai nobil decat acesta, pe care l-a facut omul de aleasa cultura, Aurel Podaru. Si cine stie ce alte surprize, tot atat de placute si de frumoase ne va mai aduce in viitor acest editor pasionat si competent.
Editia dedicata Anului Centenar al Marii Uniri este o reproducere anastatica a celei din 1943, aparuta la Editura Fundatiilor Regale "Regele Mihai ", in colectia Cartea Refugiatului ardelean. Ea cuprinde doua titluri :" Iobagii -1784 " si "Il duc pe popa ". Cele doua nuvele sunt inspirate din evenimentele premergatoare istoricului act de la 1 Decembrie 1918. Nuvela "Iobagii " este "un ravas de istorie din inceputul rascoalei lui Horea, o minunata fresca transilvana in care e pusa-n lumina rabdarea taranului de dincolo de munte ".
Asa cum rezulta din cuvantul introductiv al lui Aurel Podaru, ea este scrisa intr-un timp foarte scurt (octombrie-decembrie 1936 ) in Clinica Sturdza din Cluj, unde prozatorul, marcat de semnele unei boli incurabile, intra in competittie alaturi de alte 26 de nuvele, purtand urmatorul motto : "Unde Horia odata si-aduna ostirea sub falnic gorun ". Juriul acorda premiul I lui Pavel Dan, iar banii, nu indeajuns, ii va folosi la spitalizarea lui la Viena.
Scriitorul nu reface istoria asa cum ne-am astepta la prima vedere, ci atmosfera sociala, cea sufleteasca a taranului, atat de complexa. Este memorabila scena in care vacarul Poputa, ajuns la castelul baronului si uimit de ceea ce vede, in chip de razbunare, se scalda intr-un butoi de unsoare si le da de mancare opincilor : "Amu, na, mancati opincilor si va saturati…" Nuvela cuprinde si alte scene dramatice care ne amintesc de cele petrecute in romanul "Rascoala " de Liviu Rebreanu. Scrierea "Il duc pe popa " este un veritabil portret al preotului Mare Gheorghe. Arestarea lui de catre autoritatile maghiare starneste agitatia si nemultumirea intregii comunitati satesti, alaturi de care, natura participa si accentueaza tristetea colectivitatii, dand impresia ca asista la o inmormantare : "Clopotele incetasera si din paduri ieseau chipurile infioratoare ale linistii si ale noptii ".
Noua editie scoasa la lumina in acest an "este o antologie despre relatiile lui Pavel Dan cu Tulcea si ecourile acestui popas biografic in scrierile sale. Aceasta sarcina si-a asumat-o acelasi editor neobosit, Aurel Podaru ". Iata un om bine intentionat, un cercetator pasionat, scriitor, istoric si critic literar care si-a pus in valoare toata priceperea pentru reeditarea unei opere si reevaluarea unui scriitor atat de merituos din literatura romana.
Mircea Darosi
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2751 vizualizări | 28 noiembrie 2019 |