Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
POIANA ILVEI - SIMBOLUL UNEI STRAVECHI SPIRITUALITATI CRESTINE.

Pe Valea Ilvelor traditiile isi continua cursul, variind de la un sat la altul sub patronarea primariilor din cele sase sate, a Asociatiunii Transilvane, a preotilor si scolilor,  formandu-se un tot unitar cu dorinta de atenuare a energiilor negative, intampinand cu bucurie Nasterea Mantuitorului. La 27 decembrie  2019, satul marelui lingvist Sever Pop, Poiana Ilvei, a primit cetele de colindatori din toate satele ilvene - Ilva Mica, Lesu, Poiana, Magura, Ilva Mare, Lunca, ce au adus pe scena o suma de obiceiuri in cadrul celei de a 24-a editii a Festivalului de colinde si obiceiuri de Craciun, cu mesaje si simboluri ale unei stravechi spiritualitati romanesti. Asa dupa cum a spus preotul paroh Leon Pop: "Colindele, prin vechimea lor, preamaresc viata omului in comparatie cu scurtimea vietii sale. A colinda sau a vorbi despre colinzi este ca o marturisire, ca un dar care desface legaturile micului univers individual si-l proiecteaza in nemarginire." 
Primarul comunei, Ioan Scridonesi, un destinatar al frumosului si adevarului ce largeste necontenit sfera culturala in viata satului a spus: "Colindele s-au nascut din pendularea continua intre cei doi poli ai naturii - vatra si cer, ca o respiratie a spatiului mioritic. Presedintele Asociatiunii Transilvane, prof. Ioan Seni, ce a venit ca de fiecare data cu geanta doldora de diplome ce au fost oferite instructorilor si interpretilor ca un simbol de recunostinta si apreciere a spus: "Colindele si obiceiurile de Craciun sunt aidoma curgerii valurite a turmelor de pastori, sunt leaganul unui popor, leganarea spicelor de grau, leganarea codrului, a paraielor de munte, a astrilor in ochii visatorului solitar al carui singur interlocutor este credinta strabuna ce sta la temelia acestui festival ilvean."
Dupa oficierea Sfintei Liturghii, a avut loc parada costumelor specifice evenimentului. Formatiile au ocupat soseaua principala de la scoala la Caminul cultural. Aici primarul din localitate avand alaturi bunii sai colaboratori din celelalte sate ilvene, preotii, consilierii locali, reprezentanti judeteni, delegatia Astrei - Ioan Seni, Floarea Ples, Rodica si Mircea Darosi, Maria si Nechita Bumbu, Lucretia si Ioan Mititean, autorul  cartii "Valea Ilvelor, izvor de spiritualitate romaneasca". "In varful penitei", volumul XX, scrisa in onoarea Festivalului ilvean la editia 20, cu o prefata scrisa la superlativ de universitarul, eseistul si epigramistul Ioan. I Balan, asteptat sa-si ridice diploma de cetatean de Onoare al Comunei Poiana Ilvei, au intampinat cetele de colindatori, intrand in sala festiva, frumos impodobita cu zeci de tablouri pictate de Nechita Bumbu din Nepos, partas la toate evenimentele culturale din Tara Nasaudului, alaturi de sotia Maria. Aici intr-o sala arhiplina, cu un public omenos si disciplinat, colindatorii au fost preluati de prezentatoarea plina de farmec si umor Elisabeta Guzu, fiica a satului, venita din Cluj spre a aduce in scena oaspetii dragi ce prevestesc Nasterea lui Iisus. Intra in scena colindatorii din Lunca Ilvei, minunati interpreti, cu o suma de practici locale care celebreaza Solstitiul de iarna, momentul in care natura da sperante ca va renaste. 
Din Ilva Mare au coborat grupuri bine oranduite conduse de veteranul obiceiurilor locului prof. Pavel Berengea, care an de an inveseleste bucurestenii si parlamentarii cu jocul caprelor insotit de strigaturi hazlii, pasi de dans, pocnete de bici, versuri populare recitate cu multa pasiune de tanarul recitator Nicu Cicsa, acompaniat de trompetistul Alis, iar Cristi Muresan si Scridon Lucian au indeplinit aceleasi roluri in jocul caprelor din Lunca Ilvei.Grupul folcloric de la Recele a colindat zilele trecute la Muzeul Satului  la poarta casei din Sant, unde li se parea ca locuieste sociologul Dimitrie Gusti, prietenul santenilor, in mijlocul carora mi-am petrecut si eu o iarna, prin anul 1972, fiind cuprins intr-o echipa sociologica "Pe urmele lui Dimitrie Gusti". Imi amintesc cat de mult vorbeau satenii despre carturar. Ne intrebau batranii satului: "Sunteti din echipa domnului Gusti?" , de parca sociologul era consateanul lor, atat era de familiarizat cu satenii.
Au ocupat scena magurenii, satul unde Liviu Rebreanu a scris nuvela Codrea, lucrand aici o perioada,  alaturi de colegul sau de scoala, notarul Alexa Candale, incarcati de frumusete si duiosie, avand totodata  si un mesaj teologic prin corul bisericesc condus de preotul paroh, cu colinzi legate de cultul fertilitatii si de atragerea binelui asupra gospodariilor, in anul in care intram."Buna dimineata lui Ajun,/ C-a venit intr-un ceas bun" ne spun lesenii, aducand marturie despre felul cum intelepciunea populara a stiut sa vesteasca prin versuri, venirea in lume a fiului lui Dumnezeu, nasterea si botezul Domnului, patima si moartea lui Iisus, invierea si inaltarea lui.  O reusita a fost sezatoarea de la Ilva Mica, care prin vechimea acestui obicei ramas din mosi stramosi, reprezinta un tezaur valoros al culturii ilvene si spiritualitatii  romanesti, valori care ne reprezinta pe toti si care vor dainui peste generatii prin stradania dascalitei Reghina Mare.
Revin in scena gazdele, adica poienarii imbracati in frumoasele costume traditionale, tesute cu  migala si special pregatite pentru aceasta zi insemnata cu miros de cozonac facut de bunica in cuptorul din caramida, ce completeaza atmosfera de bucurie si emotie sufleteasca, un exemplu de traditie si zestre spirituala, bucuria si increderea cu care fiecare poienar intampina trecerea de la anul vechi la anul nou, inceputul unei noi perioade de vegetatie, al unei noi etape in viata lui si a satenilor sai, a colectivitatii in care traim. De fapt, o noua etapa in viata culturala ilveana este acest Festival de colinde, ce s-a nascut aici, in Poiana, acum 24 de ani, la o activitate astrista din initiativa unui fiu al satului, respectiv profesorul Leonida Stefanescu,  pe atunci inspector scolar general, caruia Valea Ilvelor ii aduce sincere recunostinte, pornite din partea unor oameni consecventi ce duc mai departe acest inestimabil tezaur popular. Suntem bucurosi ca eu si sotia Lucretia, alaturi de Ioan Seni, Pavel Berengea si dascalita Buta Mariana din Poiana, am fost partasi la toate editiile, am scris 24 pagini de ziar si de carte, ce vor dainui peste generatii, avand fericita ocazie sa ne apropiem de oameni, de traditiile si viata lor cotidiana, deopotriva cu bucurii si necazuri. 
Spre finalul concertului de colinde si obiceiuri ilvene apare in scena rapsodul popular Grigore Guzu, membru in Liga Scriitorilor Romani, care intr-un cadru sarbatoresc, in aceasta sala si-a prezentat doua carti modelate de presedintele Filialei Nasaud a Ligii - Ioan Mititean, impreuna cu presedintele Astrei - Ioan Seni, un gest de colaborare si armonie. Scriitorul poienar aduce in scena plugusorul  ce contine urari vesele si optimiste, cu mult umor si spirit critic, avand in obiectiv o carte cu cele 24 de plugusoare plus atatea altele prezentate in diferite manifestari culturale din tara. Festivalul ilvean a fost o reusita, fiind bine primit de poienari , care au avut parte de clipe minunate. 

 

Ioan Mititean   

0 comentarii2758 vizualizări05 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0