Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 22 Septembrie 2023 - 14587
Ziua culturii la Nasaud.

2020, 15 Ianuarie, disdedimineata, familia astristilor Visu si Ana Vaida impodobeau cu ghirlande de flori toate cele patru busturi din vecinatatea Casei de Cultura: Mihai Eminescu, Veronica Micle, Liviu Rebreanu, Adrian Paunescu, caci pe buna dreptate, de 15 Ianuarie - Ziua Culturii Nationale toti scriitorii sau poetii trebuie sa se bucure de un astfel de respect.

Astristii nasaudeni gaseau indreptatit gestul familiei Vaida intrucat Eminescu si Veronica se bucura de recunostinta inca de cand cei doi poeti au busturi la Nasaud, Liviu Rebreanu - ca director al Directiei pentru Educatia Poporului (1930-1931) sustinea ASTRA cu 100000 lei pentru publicatiile "poporale" si activitatea culturala la sate, si cu aceeasi suma pentru sectiile literar-stiintifice, din care Desp. Nasaud primea 10000 lei. Gestul lui Rebreanu mobilizeaza si astazi..., iar poetului Paunescu, familia astristilor Vaida si multi nasaudeni ii poarta un respect deosebit, gratulandu-l cu un bust si vol. "Adrian Paunescu si misterul nasaudean".

Au depus coroane ASTRA; Primaria, Liga Scriitorilor si alte persoane particulare. Au avut interventii ziditoare primarul Mircea Romocea, preotul Lucian Greabu, profesorii Ioan Seni si Mircea Darosi, ec. Floarea Ples si Dl Ioan Mititean.

In Sala de dezbateri a Casei de Cultura au adus elogii poetului Mihai Eminescu si poetei Veronica Micle sau si-au prezentat creatiile proprii dedicate Zilei Nationale alti membri ai ASTREI sau iubitori de cultura: Ionut Nistor - directorul Casei de Cultura, Claudia Talpos, Ioan Botan, Ana Vaida, Ioana Lapusneanu, Romulus Berceni, Rodica Fercana, Ioan Lazar (Bistrita), Lucretia Mititean, Mihai Beltag (Bargau), Leon Catarig (Rebrisoara), Mircea Darosi (Nepos), Visu Vaida, Floara Ples - moderatorul manifestarii, Ioan Mititean...

Un mesaj placut a adresat participantilor primarul Mircea Romocea.

Presedintele Ioan Seni a prezentat spicuiri din Programul Adunarii anuale a Despartamantului ASTRA Nasaud din 8 februarie a.c., invitandu-i pe toti membrii si simpatizantii ASTREI la aceasta sarbatoare de suflet, gazduita de Casa de Cultura si Primaria orasului Nasaud, unde participantii vor putea admira expozitiile pregatite, conferintele si rapoartele Adunarii, vor primi mape si revista ASTREI, se vor intretine cu oaspetii din judet si din tara...

 

Ioan Mititean.

0 comentarii2919 vizualizări17 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0