Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 13 Iulie 2024 - 14587
VASILE BICHIGEAN - carturar nasaudean de poveste, intr-o lume de poveste.

Anul in care recent am intrat este aniversar si totodata comemorativ pentru ilustrul profesor VASILE BICHIGEAN, respectiv 140 ani de la nastere si 70 de ani de cand s-a transferat pe Comoara Nasaudului. Nu gresesc, nu fac nici o eroare cand spun ca este OMUL DE POVESTE, adica unicat, care a vorbit cursiv 12 limbi, fiind depasit doar de Timotei Cipariu  care conversa in 16 limbi, cu care a pornit in calatoria cunoasterii europene. Repet, douasprezece limbi, largind sfera de apreciere a dascalilor si scolii nasaudene. Intr-adevar a trait intr-o lume de poveste, cand scoala era scoala, profesorul respectat, elevul ascultator si cu mult respect, intr-o lume in care nu se ridicau preturile ci pretuirile, o lume in care domina competenta, ca dovada, a condus Liceul Graniceresc Nasaudean timp de 17 ani, in perioada 1921-1938, preluand functia de la rodneanul Emil Domide si a predat-o altui somesan, sangeorzanul Aurel Sorobetea, dascali cu prestanta ce au rescris povestile scolii nasaudene cu evolutii sufletesti.

Imi vin in minte cuvintele regelui Carol I, care se adresa fiecarui prim-ministru nou cu cuvintele:

 "Pune dumneata pe cine vrei, unde vrei. Dar, la Externe pune pe cineva cu doctoratul la Sorbona. E vorba de prestigiul tarii, iar la INVATAMANT, lasa-l pe SPIRU HARET, fiindca acolo e viitorul tarii". Poate ca aceasta idee l-a tinut in functie de conducere in perioada 1921-1938, cu propria sa filozofie de viata, exigent cu sine insusi, cu un limbaj specializat, care a transformat limbile in bucurii. El si altii de talia lui, au facut din scoala nasaudeana un model al romanismului, scoala vizitata de Nicolae Iorga, care a spus: "Acesta este cel mai frumos dintre cate licee au romanii de peste munti". 

A facut multe traduceri din alte limbi. A tradus din limba greaca "Statutul  lui Platon", iar din latina a tradus opera lui Antonio Cosimelli, precum si "Statutul granicerilor". In colaborare cu Alexandru Pteancu, a alcatuit Gramatica latina si Cartea de citire latina, punandu-le la indemana elevilor. Din limba germana traduce foarte multe materiale documentare, de arhiva, spre a fi la indemana cercetatorilor.

Directorul longeviv al Liceului nasaudean s-a aflat printre reprezentantii oficiali la istorica Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1918, dupa care a avut misiunea de a prelua Biblioteca Universitara din Cluj de la vechile universitati. O perioada a fost senator, in timpul  guvernarii lui Iorga - Argentoianu.

Ca director al Liceului nasaudean timp de 17 ani, a imbinat armonios activitatea individuala cu cea colectiva, avand o mare capacitate de investigatie si creatie.

Aparitia revistei "Arhiva Somesana" ii deschide directorului posibilitatea publicistica, fiind prezent in toate numerele cu traduceri, valorificand potentialul sau de iscusit cercetator,  chiar si dupa anul 1938, anul pensionarii. Tragedia tarii il sileste sa se refugieze in capitala in perioada 1940-1944. Revine dupa razboi la Liceul nasaudean,  fiind rugat sa predea limbi straine pana in anul 1948. Trece in lumea dreptilor in anul 1950, mutandu-se pe Comoara Nasaudului, impacat ca si-a facut pe deplin datoria fata de poporul din care s-a ridicat, avand la baza  activitatii sale temeinice fundamente stiintifice si un inalt spirit de responsabilitate fata de om si societate. Poate se va gasi cineva sa scrie o carte intitulata sugestiv: "Vasile BICHIGEAN si Nasaudul". Daca altcineva nu se indura adresam invitatia nepoatei sale din Nasaud, de pe strada Eminescu, poeta DOINA BRISIUC, mandra impreuna cu cei trei copii de bunicul sau, VASILE BICHIGEAN.

 

    Ioan Mititean

0 comentarii3304 vizualizări24 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0