Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 13 Iulie 2024 - 14587
Decernarea Premiului Anual "Grigore Bradea" pentru anul 2019 - artistului Emilian Mocanu .

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud si Asociatia Culturala "Grigore Bradea" va invita vineri, 31 ianuarie 2020, de la ora 18.00 la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud. Aici va avea loc decernarea Premiului Anual "Grigore Bradea" pentru anul 2019 - artistului Emilian Mocanu precum si lansarea albumului "Grigore Bradea - Zeita Fecioara".

Premiul Anual "Grigore Bradea" a fost instituit de Asociatia Culturala "Grigore Bradea" si consta in oferirea unei sume de bani si organizarea unei expozitii personale. Premiul a mai fost acordat tinerilor artisti Darius Hulea (2013), Maria Sicoie (2014), Ionel Mihai (2015), Axenia Rosca (2016), Anca Statica (2017) si Alexandru Daniel Smuczer (2018).

Emilian Mocanu, laureatul anului 2019, este absolvent al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca si al Liceului de Arta "Dimitrie Cuclin", Galati, sectia de Grafica. Este in prezent doctorand al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, avand drept teza de cercetare "Holografia tridimensionala in sculptura contemporana". A fost bursier Erasmus la Faculdad de Bellas Artes, in cadrul Universidad del Pais Vasco, Bilbao - Spania.

Albumul "Grigore Bradea - Zeita Fecioara" este editat de Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud si Asociatia Culturala "Grigore Bradea", cu sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

Tehnoredactare si prelucrare grafica: Blue Apple Concept

Tipar: Transilvania Print

Parteneri - sponsori: Rotary Club bistrita, RAAL, Electro-Ursa Servcom, Restaurant ROD Cluj-Napoca, Comelf

Prin acest album, Asociatia Culturala "Grigore Bradea" isi propune sa puna in valoare modul in care Grigore Bradea a reusit sa evadeze din constrangerile vremurilor in care a trait, regasind in lut materialul necesar transpunerii in forma a ideilor si reprezentarilor sale.

Marea majoritate a exemplarelor acestui album va fi distribuita cu titlul de donatie in reteaua nationala de biblioteci scolare, judetene si nationale, a institutiilor culturale din Romania - astfel incat opera lui Grigore Bradea sa fie accesibila tuturor celor interesati.

"Cele 126 de lucrari prezentate in acest album reprezinta doar o mica parte din miile de lucrari create de Bradea. Impartind lucrarile pe cicluri si teme,  am incercat sa oferim publicului larg posibilitatea sa descifreze simbolurile ascunse in opera lui Bradea. Suntem convinsi ca sunt multe lucrari care asteapta sa fie descoperite si puse in valoare si speram sa avem timpul si energia necesara sa inventariem cat mai multe dintre acestea", au transmis reprezentantii Asociatiei Culturale "Grigore Bradea".

Grigore Bradea s-a nascut in 1 martie1947, Spermezeu (judetul Bistrita-Nasaud) - un sat situat la poalele Muntilor Tibles, fiind fost unul dintre cei mai reprezentativi sculptori romani ai generatiei '70. A fost membru al U.A.P. din 1981, sectia sculptura.

A absolvit Liceul de Arte Plastice "Romulus Ladea" din Cluj-Napoca in 1965, a fost admis, in acelasi an, la Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, sectia sculptura, la clasa profesorului Kós András, institut pe care l-a absolvit in 1972. A fost numit profesor la Liceul Pedagogic "George Cosbuc" din Nasaud. Trei ani mai tarziu,  s-a stabilit la Bistrita unde, alaturi de alti colegi de generatie, a facut demersuri pentru infiintarea unui cenaclu de creatie la Bistrita si pentru alocarea unor spatii destinate atelierelor artistilor plastici bistriteni. Grigore Bradea a murit in 10 iulie 1998, la Bistrita.

 

         Va asteptam cu drag!

 

Manager,

   Alexandru Gavrilas

 

 

 

 

0 comentarii2877 vizualizări28 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0