
"Asa am fost..., nu am mutat muntii, noi generatia optzecistilor am sadit doar boabe de mustar care au crescut greu, dar au spart muntii, au deschis zagazul si au ajuns la lumina..." afirma, cu ceva timp in urma, maestrul Miron DUCA, plecat dintre noi in urma cu doi ani. In seara zilei in care artistul ar fi implinit 68 de ani, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud va invita la un eveniment de exceptie, expozitia retrospectiva "Pictorul Miron Duca 1952-2018".
Manifestarea, dedicata memoriei artistului, reuneste peste 200 de lucrari realizate de pictor de-a lungul carierei sale, din anii `70 pana in cel de al doilea deceniu al secolului XXI, lucrari provenind din colectii publice si private.
Va invitam, asadar, alaturi de noi, miercuri 12 februarie 2020, de la ora 18.00, pentru a ne reaminti impreuna de cel care a fost maestrul Miron Duca, cel care a slujit institutia noastra vreme de 40 de ani, punand bazele sectiei de arta contemporana a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud. Un spatiu al poeziei vizuale, aflat in seara zilei de 12 februarie sub semnul inefabilului, greu de descris in cuvinte, ce surprinde libertatea creatoare a celui care a fost Miron DUCA, dovedind inca odata, daca era nevoie, ca arta reprezinta un triumf asupra haosului, asupra mortii si timpului.
Expozitia va fi intregita de lansarea albumului retrospectiv "Miron Duca 1952-2018"editat de Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, cu sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, in cadrul proiectului "Restituiri", coordonat de dr. Vasile Duda.
Expozitia "Pictorul Miron Duca 1952-2018" va fi deschisa publicului in perioada 12 februarie - 20 martie 2020.
Miron Duca s-a nascut in 12 februarie 1952, in comuna Boianu Mare, judetul Bihor. Absolvent al Institutului de Arte "Ioan Andreescu" din Cluj-Napoca, in 1981, pictorul Duca devine membru al Uniunii Artistilor Plastici Cluj-Bistrita .
Din 1976 pana in 2017, Miron Duca activeaza ca muzeograf al Muzeului Bistrita.
De-a lungul celor peste patru decenii de creatie artistica, maestrul Miron Duca a expus in peste 50 de expozitii personale si de grup, atat in tara cat si in strainatate si a participat la zeci de tabere si simpozioane.
Reprezentant de seama al abstactionismului gestual al anilor `80, conform opiniei criticilor de arta, artistul a obtinut 8 premii si distinctii, dintre care amintim:
l 1973 - Premiul I pentru pictura, Primavara studenteasca, Cluj-Napoca
l 1993 - Premiul National al Uniunii Artistilor Plastici din Romania pentru Pictura
l 2004 - Premiul Primariei Chisinau, la Saloanele Moldovei
l 2004 - Ordinul Meritul Cultural , acordat de presedintele Romaniei
l 2017 - Premiul pentru Arta si Cultura acordat de Primaria Municipiului Bistrita
Va asteptam cu drag!
Manager,
Dr. Alexandru GAVRILAS
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2842 vizualizări | 11 februarie 2020 |