
Prezint foarte sumar cateva idei din activitatea patriotica si lingvistica a ilustrului carturar Titu Maiorescu, o personalitate remarcabila a Romaniei sfarsitului secolului al XIX -lea si inceputul secolului XX, in preajma aniversarii la 15 februarie 2020 a 180 de ani de la nastere. Se cuvine sa-l onoram si acolo unde se poate sa organizam actiuni culturale spre a-l readuce in memoria noastra a academicianului,avocatului, criticului literar, eseistului, esteticianului, filozofului, pedagogului, politicianului si scriitorului roman TITU MAIORESCU, prim ministru al Romaniei in perioada 1912-1914, ministru de interne si membru fondator al Academiei Romane.
Este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fara fond, baza junimismului politic si "piatra de fundament" pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creranga, Ion Luca Caragiale si Ioan Slavici.
Ne indeamna spre cercetare, atat valoroasa sa opera si activitatea pe toate planurile, cat si faptul ca este dupa tata transilvanean din Bucerdea Granoasa, fiu de taran, prin formatie teolog, cu studii la Blaj, Pesta, Viena, profesor la Cernauti, Craiova, Iasi, Bucuresti, inspector scolar, figura luminoasa a epocii de formare a invatamantului romanesc modern.
Evocarea unei personalitati de talia lui Titu Maiorescu nu e un exercitiu de rutina, carturarul fiind un model de intelectual care si-a probat reputatia in lumea culturala romaneasca inca din anii tineretii, dovedindu-se un om de exceptie. Astfel la 22 de ani il gasim profesor universitar, la 23 de ani decan si rector, academicean, membru al Academiei Romane la 27 de ani, deputat la 30 de ani si ministru la 34 de ani. Invidia a circulat si pe vremea lui asa ca, nu a fost scutit de grele incercari in urma calomniilor aduse de adversarii sai politici, care atrasesera si suspendarea lui din toate functiile in anul 1864, pana cand verdictul de achitare din anul urmator avea sa dovedeasca netemeinicia acuzatiilor indreptate impotriva lui.
Maiorescu intemeiaza Societatea Culturala Junimea, alaturi de alti colaboratori - Petre P.Carp, Teodor Rosetti, Vasile Pogor si Iacob Negruzzi, ce se implicau in viata culturala prin sedinte literare saptamanale, prelegeri publice, cu mijloace de formare a unui orizont larg stiintific si de educare estetica si prin revista Convorbiri literare, mai intai la Iasi, apoi din 1885, pana la incetarea activitatii in 1944, la Bucuresti.
"Junimea scumpa (spunea Eminescu) aurora a Patriei romane." Bolintineanu spune "este o junime unita si brava care vegheaza la un devotament nemarginit patria in pericol."
Maiorescu a slujit cultura romana intr-o perioada infloritoare din istoria literaturii romane, perioada marilor clasici. Rolul Junimii, al lui Maiorescu insusi, este legat de creatia si impunerea in constiinta publicului a unor scriitori ca: Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Duiliu Zamfirescu si altii.
In 1867, apare primul studiu de critica literara al lui Titu Maiorescu "Despre poezia romana" in Convorbiri literare, reluat mai apoi in volumul "Poezia romana" sub titlul "O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867".
In anul 1883, in Almanahul Societatii Academice "Romania Juna" din Viena, publica Luceafarul eminescean si apoi in Convorbiri literare. Publica editia princeps "Poezii" de Mihai Eminescu, motivand culegerea ca izvorata "dintr-un simtamant de datorie literara".
Numarul editiilor de poezii ale lui Eminescu se ridica in timpul vietii lui Titu Maiorescu la zece (publicate in 1883-1913), spunand ca poetul a fost inzestrat cu darul de a intrupa adanca sa simtire si cele mai inalte ganduri intr-o frumusete de forme, sub al carei farmec limba romana pare a primi o noua viata.
Titu Maiorescu, fondatorul criticii literare romanesti, autorul cercetarii critice, prin opera sa a ramas in istoria si constiinta noastra drept parintele fondator al culturii si civilizatiei romanesti moderne, fiind mai actual decat oricand - UN ADEVARAT OM UNIVERSAL.
Ioan Mititean
presedintele Ligii Scriitorilor Romani
Filiala Nasaud
0 comentarii | 2877 vizualizări | 12 februarie 2020 |