
Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea si Promovarea Culturii Traditionale, va invita sa urmariti filmul documentar etnografic "Cununile de Rusalii la Sieut." Filmarile pentru productia documentar etnografica au fost realizate in satul Sieut din judetul Bistrita-Nasaud in luna iunie 2014, iar lansarea filmului a avut loc, atat la Sieut, cat si la Bistrita, in iunie 2015.
Anul trecut, filmul documentar s-a bucurat de aprecieri din partea publicului larg, fiind preluat si difuzat de o serie de posturi de televiziune(nationale si regionale), precum: TVR 3, TVR Cluj, Trinitas TV, Ardeal TV si Sangeorz TV.
Filmul a fost realizat de catre etnolog drd. Smaranda Muresan si Cristian Vrazmas, specialisti din cadrul institutiei noastre, in vara anului 2014 la Sieut, chiar de Rusalii, si prezinta acest obicei vechi al locului care se practica in sat de peste 100 de ani, traditia pastrandu-se vie si nealterata pana in zilele noastre, productiareusind sa surprinda intr-un mod inedit atat performarea lui actuala, cat si marturii ale celor care l-au trait cu zeci de ani in urma.
Productia documentar etnografica a obtinut Marele Premiu la FestivalulNational Concurs de Film Etnografic si Imagini-Document "Ipostaze etnografice" de la Galati (decembrie 2015), fapt ce dovedeste inca o data bogatia pe care o detin satele judetului nostru prin purtatorii si pastratorii de valori traditionale.
Astfel, la Sieut, sambata seara, inainte de duminica Rusaliilor, fetele tinere din sat (avand, de regula, intre 13 si 15 ani) ies la camp, in tarina, acolo unde este holda de grau, cu scopul de a face cununi din cele mai frumoase spice. Facutul acestor cununi este insotit de un cantec specific pe care fetele il cunosc si il interpreteaza aproape ritualic. Dupa ce termina de facut cununile, fetele le ascund, insa baietii vin spre inserat sa le caute; daca le gasesc, acestia le fura sau le ascund in alte locuri, iar fetele trebuie sa le refaca.
Un alt moment asteptat de intreaga comunitate este reintoarcerea fetelor din tarina spre sat, atunci cand baietii ies in drum si le stropesc cu apa. Satenii ii asteapta cu nerabdare pe tineri pe ulitele satului sau pe la porti, fiind curiosi sa vada fetele care au facut cununile in acel an.
Duminica, in ziua de Rusalii, tot satul merge la biserica, oamenii fiind imbracati in cele mai frumoase straie de sarbatoare. Dupa slujba de la biserica, preotul sicredinciosii ies in tarina, iar acolo se face slujba speciala de sfintire.
Mai apoi are loc un ritual specific, cel al cununilor fetelor. Acestea sunt aduse de tinerele satului din tarina (din holda sau din locurile unde le-au ascuns in seara precedenta), fiind insotite de cantecului specific al cununii, iar apoi sunt sfintite de preot si sunt puse la rastigniri, la raspantii de drumuri sau in biserica - la cruci si la icoane.
Va invitam cu drag sa urmariti acest film documentar etnografic. Vizionare placuta tuturor!
Etnolog drd. Patricia-Smaranda Muresan
Cercetator Stiintific - Serviciul Cultura Traditionala
Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2800 vizualizări | 09 iunie 2020 |