
Zilele trecute am primit un colet expediat de un fiu al Vaii Tiblesului, Dinu Pop, colonel rezervist, stabilit la Marghita-Oradea, in care se gaseau patru exemplare din cartea sa de debut-"Ganduri, simtaminte si trairi". Unul pentru noi cu dedicatia "Onor familiei Ioan si Lucretia Mititean, condeieri ai tinutului nasaudean de unde am si eu radacinile, spre dainuirea valorilor satului meu de bastina - Borleasa". Celelalte trei exemplare au fost oferite unor trei fete din sat, cu care a copilarit: Maria, Saveta si Elisabeta, borlence, stabilite la Nasaud. In colet se mai gaseau doua volume colective de versuri la care autorul a colaborat alaturi de scriitori cu renume din diferite parti ale tarii.
Cartea ofiterului borlean este rezultatul unui joc al slovelor, desfasurat dupa toate regulile literare, cu paginile de inceput semnate de prof. dr. Lucretia Bogdan Inta, care spune: "Volumul de fata se remarca prin originalitate, deschizand un orizont larg in batalia pentru recuperarea traditiei romanesti, a evolutiei romanilor in aceste vremuri nesigure. Temele abordate sunt mituri fundamentale ale poporului roman, obiceiuri si traditii, istorioare ale vietii cuprinse intr-un univers liric si intr-un repertoriu al devotamentului fata de tara si popor.
"Autorul reda in cele peste o suta de poezii o lume noua, ce o propune cititorilor ca un joc ce l-a practicat inca din anii tineretii cand in mintea lui s-a nascut metafora, arta ca produs al jocului, al jocului creativ in care imaginatia cucereste necunoscutul.Cartea de fata, scoasa la Editura Scriitorilor din Braila, poarta profilul autorului, care se cauta mereu pe sine printre satenii borleni, prin anii de ucenicie agricola, petrecuti in casa lui badea Simion si lelea Zana, care din cele patru odrasle pe trei i-au orientat spre scoli inalte, sadind in sufletul lor caractere umane de exceptie: frumosul, armonia si adevarul, insemne pe care poetul de azi le poarta mereu in suflet ca un joc creativ.
Colonelul poet, din satul care a dat sase primari, patru ofiteri superiori, un inspector scolar, un ministru, un parlamentar si doi scriitori, lupta in continuare sub blazonul unui spirit elevat, ce a inlocuit arma cu stralucirea cuvantului intelept. Elegant in expresii, intelept si implicat in viata sociala, a patruns cu dreptul in agora literaturii, intarind spiritul fermecator al anilor de acasa cu aspect ce identifica comportamentul uman, prin versuri calde, cu expresii cursive, cu naturaletea tonului, simplitate fireasca ce intregesc atmosfera de caldura a satului Borleasa, cu sensibilitatea si maiestria celor de pe Vaslea Tiblesului cu nevoia lor de comunicare si impartasire cu tainile discrete ale vietii.Prin firea sa optimist, poetul de la poale de Tibles face din fiecare intamplare o poveste martora si partasa la zvonul vietii, un atasament profund fata de locurile nevinovatei copilarii implicata in problematica devenirii in istorie a neamului romanesc.
Intuieste in poeziile sale graiul satului prin scartaitul carului inca din zorii zilei, tropotul cailor, zburdalnicia mieilor, talangile oilor, latratul cainelui, soapta florilor de camp, povestea nucului singuratic, freamatul ciresului dulce-amarui, strigaturile de la jocul din drum sau din sura, de la claca sau sezatoare ce fac din poeziile sale un adevarat imn al satului natal, sub blazonul unui spirit elevat, a unei dulci confesiuni cu atatea personaje partase la zvonul vietii. Un atasament profund fata de locurile nevinovatei copilarii dar si cu tabloul tragic al pustiirii si instrainarii plaiului natal in care a respirat in ritmurile fermecate ale iubirii, colindand vai, paduri si dealuri, retraind ceva ce a crescut in sine, impreuna cu sine, implicit si firesc.
Autorul impleteste in versurile sale o plinatate sufleteasca prin reintoarcerea acasa intr-o lume statornicita intre datinile muncii, unde si-a lasat amprentele pe coasa si plug, o constiinta martora a timpului consumat. Dinu consemneaza totul de prin sat cu un ochi atent, cu meticulozitate dand nota obiectivitatii si autenticitatii. Fiecare fapt, fiecare obicei are un mesaj neasteptat, poetul fiind un temperament sprinten cu inalte aptitudini de investigator istoric.
Cartea poate va fi lansata in satul natal odata cu cartea noastra "Ansamblu de valori in satul Borleasa", la care si dansul contribuie cu mult interes.
Desi cararile vietii i-au purtat pasii prin alte tinuturi, ceva specific cadrelor militare, poetul borlean se intoarce prin creatiile sale la imaginea plaiurilor natale, inegalate prin farmec, frumusete si maretie.
Face un apel la ratiune ca tara sa fie salvata, neamul romanesc sa lupte pentru identitatea sa prin apararea pamantului stramosesc milenar. "Plange cerul cu lacrimi de sange cand vede tara cum usor se stinge Si soarele palid chiar de la rasarit cand vede in tara poporul invrajbit. Sfarsitul de an in loc de bucurie, pace, intelegere si buna prietenie, iata, aduce invrajbire, fara nici un temei si oameni in toata firea se cearta intre ei Dorinta de putere e tot mai arzatoare la politicieni, care intre ei se calca in picioare
"Tarii sa-i fie bine"... este doar un slogan al celor care zilnic se bat pentru "Ciolan"
Ioan Mititean
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2737 vizualizări | 15 august 2020 |