Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
PE DEAL.

Dupa atatea luni de izolare in propria gospodarie am avut o surpriza deosebit de placuta oferita de vecinii nostri de vis-a-vis, onorata familie Filimon Ioan-Utu, prof. Bogdana si fiul Bogdan, student, o familie cu vaste preocupari carturaresti, turistice, administrativ-gospodaresti si crestine, care intr-o dupa-amiaza insorita ne-au invitat sus, pe Dealul Cucului, de unde sa privim panorama orasului de la inaltime. O seara de vis intr-un peisaj bogat in frumuseti naturale, cu culmi domoale pline de culoare, drum asfaltat, pensiuni, locuri de parcare terase, livezi. Mari rezerve de inedit inca putin cunoscute sub raport turistic.

Sunt doar cateva din elementele din multimea de atractii ale Dealului, care ne asteapta sa-l urcam si sa coboram pe Valea Caselor sau pe strada Viei si poate candva, sa coboram in Valea Gersei spre Pestera Tausoare. Primarul orasului, era prin zona, am schimbat cateva vorbe cu dansul si nu neaga posibilitatea continuarii drumului  spre intalnirea cu Valea Gersei, dar deocamdata are alte obiective de mari proportii: soseaua ocolitoare a orasului si parcul, complexul sportiv din vecinatatea garii, de pe malul drept al Somesului.

Iata ca incercam sa scoatem din anonimat Dealul Cucului prin cunoasterea a ceea ce a plasmuit aici natura si a adaugat ulterior omul ce urca in Deal spre a se odihni pe multicolorele lui pajisti, privind albastra cupola a cerului, tentat a se identifica cu natura insasi, dealul avand un  farmec aparte. Asa ca, nu intamplator familia Filimon a depus aici atata munca si a amenajat aici o frumoasa gospodarie, cabana, beci, foisor si o livada imprejmuita cu gard de sarma prins in stalpi de beton ingropati in ciment, ce ocrotesc o livada  cu peste 200 de pomi intrati deja pe rod, pomi diferiti, tratati la timp si bine ingrijiti, ca la o ferma pomicola.

Plimbandu-ne prin livada am gustat din fructele deja coapte si am simtit un vanticel molcom si timid ce  adia usor peste pomii ce se ridica cu grija spre cer, miscandu-si crengile in bataia vantului ce creeaza senzatia unei mari in miscare. Val dupa val, se misca crengile intr-o parte si alta, antrenand parca tot Dealul intr-un dans armonios. O liniste perfecta domneste in jur, calmul naturii este atat de dens si linistea atat de profunda, incat iti poti auzi bataile inimii.

In jurul unui foc cu flacari incinse, gazda  frigea pui, iar noi priveam si admiram panorama orasului in vibratia unei seri de vara cu elemente de decor si o  scurta  meditatie pentru aceasta minunata seara tarzie, pana spre miez de noapte in framintarile deloc  intamplatoare ale naturii pe locurile viselor de odinioara cu atatea povesti si talcuri, intr-o lume de basm, in care imaginatia toarce pe firul amintirilor povestile fantastice ale copilariei.

Eseul de fata l-am scris cu inima deschisa ca o farama de recunostinta spre primarul de Nasaud Mircea Romocea, care atrage turismul in zona si da viata frumosului din natura si familiei Filimon, vecinii nostri pentru calauzirea calda in intimitatea  naturii si, prin ea, in fraternitatea cu frumusetea din oamenii dealului.

 

Ioan Mititean

 

0 comentarii3178 vizualizări09 septembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0