Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Nasaudeni in antologia "ECOUL SINGURATATII".

Sub coordonarea doamnei Nadia Farcas, a aparut recent la Editura Ecou transilvan antologia  "Ecoul singuratatii" cu momente din vremea pandemiei, un tablou de trairi  uimitoare in fata  miracolelor  existentiale ce se oglindesc candid in perioada ce o strabatem.

     Prefata volumului  cu 560 de pagini este semnata de scriitoarea Ana Blandiana care a spus : stau de opt saptamini singura si scriu.

In mod ciudat,timpul nu trece greu , ci,dimpotriva ,neobservat ,ca si cum, lipsit de repere ,s-ar  sustrage cuantificarii.Scriu,ascult muzica, urmaresc emisiuni, zilele trec ,dorm si visez  mai real decit zilele care trec ca in vis , iar singuratatea este o circumstanta teoretizanta  a caracterului  ireal,oniric  al timpului care trece.

     In volum semneaza un numar de 58 carturari din tara, si dinafara,scriitori,cadre universitare, doctori in stiinte precum: Andrei  Marga,Cornel Udrea,Al.Fl.Tene,Antonia Bodea,dr.Vlad Schlezak din  Anglia,dr.Rodica Jeican din Cluj, doctor in sociologie  Octavian Mihail Sachelarie  din Arges,Maria Toader din Satu Mare,scriitorul  Ioan Nistor din  Baia Mare,Teodor Curpas din  Bihor, Ana Pandrea din Mures,Gabriela Serban din Caras-Severin , Mariana Tirnoveanu din  Calarasi ,prof.univ. dr. Stefania  Kory Calomfirescu, precum si trei  scriitori nasaudeni,membrii in Liga   Scriitorilor  Ioan si Lucretia Mititean si Ioan Seni  cit si doi nasaudeni stabiliti in alte localitati cum sunt Raveca Vlasin mintioanca stabilita la Dej si Vasile Tutula telcean stabilit la Cluj, iata inca un exemplu de nasaudeni  ce se  daruie  cartii si culturii, se destainuie celor din preajma lor,scriitori ce-si cunosc limitele  incercind chiar sa le depaseasca.

     Paginile  241-250 apartin celor doi, adica,  Ioan si Lucretia Mititean care  semnaleaza: singuratatea de buna voie  nu te paraseste  niciodata.

Noi trebuie  sa o parasim cu ajutoruil Tatalui Ceresc , care in chip minunat iti  scoate in cale pe cineva ca ajutor  la nevoie  sau leac de singuratate , pe care noi l-am gasit -implicarea in taina gradinaritului, a florilor , a impartasirii ideilor , gindurilor, in valorificarea unor fapte de cultura, implinirea a tot ce ne -am  propus pe linie scriitoriceasca , sociala si familiala. Am crescut si am muncit in medii culturale active, agreem oamenii , ne plac conversatiile , schimburile de idei , cooperarea, atmosfera de solidaritate,  de ris si voie buina , asa ca suntem doi , dar ne simtim tot mai mult singuri , deoarece calitatzea  relatiilor  interumane e puterrnic deteriorata.

Suntem singuri intr-un univers fara sens, stim cine suntem, stim de unde venim  dar nu stim incotro mergem. Oare ce se intimpla cu noi ,cu singuratatea noastra?

     In perioada de criza,spune scriitorul Ioan Seni,oamenii isi  cauta intotdeauna un vinovat pe  care sa-l incrimineze , asa cum  romanii  cautau  in 1989 teroristi-inexistenti- americanii cautau armele nucleare ale lui Saddam-inexistente -,sau pe islamistii  lui Bin Laden, care au doborit  Turnurile Gemene -inexistenti, sau cum, germanii ii invinovateau pe evrei pentru criza in care au ajuns etc.

Acum e vremea batrinilor  sa fie tapi ispasitori.

Ei sunt de vina ca economia mondiala a ajuns in pragul falimentului si nu lacomia fara masura a unor imbecili. Cu cit cinism se doreste disparitia lor! Dar si tinerii , la rindul lor vor ajunge la virste inaintate si se vor bucura exact de  ceea ce promoveaza.

Privind  declansarea acestei pandemii spune colonelul scriitor Vasile Tutula, s-au emis multe teze , idei, obiective, inclusiv asa-numitele  planuri conspirationiste , pentru reducerea populatiei lumii , fara a se mai face razboaie . Au aparut ca ciupercile dupa ploaie multi sustinatori ai lui Mathus , conform careia am fi prea multi locuitori pe glob, si ca ar fi bine ca multi sa fie redusi la tacere , caci nu ar mai fi hrana suficienta pe glob pentru alimentatia lumii.

Este o teorie falsa si mincinoasa  caci pe globul pamintesc pot fi hraniti chiar 60-70 miliarde de oameni  nu doar 7,2 miliarde cit suntem astazi.


Vorbind despre covid Raveca Vlasin  spune

     Ai dat buzna peste oameni,

     invizibil si nebun,

 Nemilos  fara de suflet .

     Sa-i lipsesti de ce-au mai bun .

     Sanatatea  si  chiar viata

     De la citi ii intilnesti

     Jefuiesti fara de mila,

     Piticanie ce esti

      Vrei pe drumul cel din urma

     Sa ne insotesti  doar tu !

     Nici cuvint de ramas bun

     nu ne mai ingadui ...Nu !

     Ne lipsesti de rinduiala

      mostenita din batrini.

     Si vrei sa ne arunci sub glie

     Ca pe cei mai rai pagini .

Dumnezeu ne aiba in paza

     Si sa-ti  spulbere coroana ,

Sa ne apere de tine,

Slujitor al lui satana.


 Volumul de fata, ce se lanseaza  pe 7 octombrie la Biblioteca Judeteana din Cluj este un indemn de a raspindi iubire oamenilor dragi  si sa ne bucuram de viata traind-o din plin , cit  inca o mai avem.


     Ioan Mititean

 

0 comentarii3738 vizualizări23 septembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0