Coboratoare de pe meleagurile eminesciene, stabilita in locurile cosbuciene si a muzei Luceafarului, CLAUDIA TALPOS isi publica prima carte, ca un joc desfasurat dupa toate principiile si regulile, joc desfasurat la nivelul cuvintelor ce-i dau jocului consistenta, dand nastere unei lumi patrunsa de spiritul adevarului.
Cartea sub semnatura Claudiei Talpos - "Dulce amarui regret", editata la Editura ECREATOR din Baia Mare, este un imbold dupa voia lui Dumnezeu, in acord cu dragostea fata de semeni pentru pace, bine si adevar, un bun exemplu pentru cei din jur, care face din poezia iubirii un adevarat imn, un atribut al lui Eros.
Tanara poeta si veterana in administratia nasaudeana, a avut fericita ocazie sa conduca ieri 30 octombrie 2020, sedinta de constituire a consiliului local si speram ca va sprijini si in acest mandat activitatile dedicate cartii, din orasul academicienilor, prin comisia de cultura pe care sunt sigur ca o va coordona.
Cartea este o deschidere spre mister, o amintire despre anii de acasa, intuind graiul naturii, al mamei, prin soapta florilor, zborul fluturilor, freamatul nucului sau al ciresului amarui din gradina casei copilariei. Cartea contine o poezie a locurilor copilariei cu farmec si totodata regrete si un atasament profund fata de locurile nevinovatei copilarii, cat si tragedia satului actual, pe cale de disparitie, un atentat grav la propria noastra vesnicie.
"Claudia Talpos este o constiinta, o martora a timpului consumat uneori la intamplare, deci regrete tarzii, care prin versuri reda un jurnal de idei si trairi, ce se revendica din traditie, in forma poetica, continuatoarea unor principii transmise de la parinti spre urmasi, ea se fereste deocamdata sa inoveze, atat la nivelul limbajului, cat si al normelor si legilor firesti - spune in prefata scriitorul Zorin Diaconescu.
In mediul familiar al autoarei isi dau mana exponentele frumosului: poezia, muzica, dansul si arta croiului, ce formeaza o mangaiere sufleteasca si o descifrare a nelinistilor, construind o lume dincolo de lume ca un artizan al cuvantului scris.
Autoarea adanceste forta cuvantului, dand curs moralei crestine: "Si-n inima simtim un gand dus/ Spre cel ce ne vegheaza." Intalnim multe mesaje de invatatura, ce exprima stiinta despre om, ascuns in raza unei mari iubiri: "Sa fim mai buni si iubitori / Sa transformam iubirea noastra in fapte." Sa iertam din iubire, deoarece "iubirea inseamna iertare" spune poeta. "As vrea sa fie primavara-ntruna/Sa le vorbim petalelor ce cad /Sa nu mai fie ura intre oameni /Si noi sa ne privim cu drag."
"Prin aceasta carte autoarea face o trecere in revista a catorva teme romantic: iubirea, natura, trecerea timpului nemilos, ireversibilitatea timpului si nostalgia perioadelor frumoase ale vietii" spune scriitoarea Petronela Apopei, iar Daniel Maris spune ca autoarea acestei carti "doreste o reintoarcere la matca aluvionara a splendorilor umane, "palpabile" prin sentimente si bucuria revelatiei."
Cartea Claudiei Talpos este un climat sincer, cald si calm, a unui inceput de drum, a unui poet cu infatisare modesta si cu un echilibru al gandului si sentimentului. Se apropie cu usurinta de cititori, foloseste genurile cele mai potrivite, fiind exigenta cu ea insasi, avand arta de a trai in armonie cu propria-i persoana si cu cei din jur, luand de la Eminescu INALTIMEA, iar de la Cosbuc INTINDEREA.
"Astazi in gandul meu va port pe toti
Si daca am gresit va cer iertare
E sigura si buna aceasta ruga
Si n-o lasati sa treaca fara admirare."
Ioan Mititean
0 comentarii | 14 vizualizări | 04 noiembrie 2020 |