Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
LUMEA E BINE FACUTA.

SINOPSIS. Cronica unui eveniment de avangarda. In decembrie 2017, intr-un spatiu expozitional din plin centrul capitalei, pe Calea Victoriei, in asa-numitul Kube Musette (care a ajuns deja renumit in lumea artelor, in special a celor vizuale), colectivul revistei de cultura de avangarda "Infinitezimal" grupat in jurul liderului lor Sebastian Vlad Popa a organizat o saptamana de manifestari culturale multimedia succesive. Acest film este cronica video pas cu pas a acelui eveniment singular si insolit, intitulat ca numarul 11 al revistei "Infinitezimal" care s-a lansat acolo: LUMEA E BINE FACUTA. Aceste cuvinte-slogan au fost afisate la vedere pe un perete, scrise cu litere luminoase din neon. Organizatorii au denumit Kube Musette in acea saptamana "Spatiu de Jurnalism Poetic".

Colaboratorii evenimentului in sine au fost: Sebastian Vlad Popa, Gavril Tarmure, Ioana Craciunescu, Ioan Bogdan Lefter, tineri artisti in curs de afirmare din mai multe tari vecine (muzicieni), redactorii "Infinitezimal", artisti plastici etc. Actrita si poetesa Ioana Craciunescu a fost un personaj principal, generand momente unice tip jam-session cu ea recitand si muzicienii cantand.

In plin marasm social manifestat prin convulsiile de tip #Rezist care au insotit (flancat) evenimentul cultural multimedia "Infinitezimal" sau prin evenimente de rasunet precum moartea fostului rege Mihai al Romaniei survenita chiar in acele zile, arta in general si arta de avangarda in particular nu inceteaza sa existe spontan, inflorescent, seducator in chiar mijocul capitalei Romaniei, generandu-se actiuni ce frizeaza marile momente ale gandirii de avangarda culturala din capitalele lumii si celebrele actiuni multimedia. Un contrapunct la ideea ca totul e rau sau discutabil in Romania zilei de azi.

Realizatorul abordeaza colectia de personaje etalata la fata locului, punand fiecaruia aceeasi unica intrebare-etalon: "Lumea e intr-adevar bine facuta?" Raspunsurile constituie la randul lor o adevarata colectie.

Conceptia regizorala este aceea de cinéma-vérité cu toate valentele sale, dar care creeaza prin filmare si montaj un univers suprarealist propriu artei de avangarda, planurile temporale intersectandu-se in permanenta. Videoclipurile experimentale abunda, montate exclusive pe muzica inregistrata in zilele actiunii.

 

Proiect realizat in colaborare cu Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.

 

0 comentarii3241 vizualizări30 noiembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0