Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 August 2022 - 14587
Expozitie temporara de arta plastica la Muzeul Graniceresc Nasaudean.

Muzeul din Nasaud gazduieste in aceste zile expozitia temporara "Artistul plastic Ion Vlad (1883-1953)  - portrete si schite din colectia Muzeului Graniceresc Nasaudean". Autorul s-a nascut in localitatea Prundu-Bargaului, unde a urmat si scoala primara. Fiindu-i remarcate de mic calitatile, preotul Aurel Monda si farmacistul Albert Wachsmann fac apel la parinti pentru a-l trimite mai departe la scoala, fapt care se si intampla, Ion Vlad invatand intre anii 1897-1903 la Scoala Civila din Bistrita.

            In anul 1903, la insistentele profesorului Kally, tanarul este indrumat sa studieze la Academia Maghiara de Arte Frumoase din Budapesta, obtinand in acest sens o bursa de la Fondurile Graniceresti Nasaudene, dar si ajutor financiar de la o serie de persoane particulare, precum: avocatul Vasile Pahone din Bistrita, literatul maghiar Ienö Rákosi, deputatul Gheorghe Sarbu etc. La Academie a fost instruit, printre altii, de renumitii profesori Zemplenyi Theodor (pictura) si Radnay Béla (sculptura).

            Intre anii 1910-1913 a functionat ca profesor de desen la scolile civile din Hódmezövásárhely (Ungaria) si Somorja (Slovacia). Odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial este incorporat in Regimentul 63 Bistrita, indeplinind mai multe functii de garnizoana si topografie in cadrul Armatei si Ministerului de Razboi Austro-Ungar. In 1918 participa la miscarile nationale din zona Bistritei, iar in anul 1919 e numit profesor de desen la Scoala Civila de Baieti si Fete din Bistrita, de sub directia lui Macedon Linul. In anul 1920 este numit profesor de desen la Scoala de Baieti din Cluj, care in 1930 devine Gimnaziul de Baieti "Constantin Angelescu" (astazi Colegiul National "Emil Racovita"). La aceeasi scoala a activat in anul scolar 1923/1924, ca profesor de limba latina, si istoricul Constantin Daicoviciu, devenit ulterior rectorul Universitatii clujene.

            In creatiile sale, asa cum se poate vedea si in expozitia de la Nasaud, Ion Vlad a redat cu multa sensibilitate in special lumea taranilor de pe Valea Bargaului, lasand prin tablourile, schitele si studiile sale adevarate documente regionale artistice. Lucrarile expuse au ajuns la Muzeul Graniceresc Nasaudean in anul 1953, prin intermediul cercetatorilor Teodor Ghitan si Onisim Filipoiu.

            Expozitia poate fi vizitata zilnic intre orele 0900-1700.

 

            Manager,

Alexandru Gavrilas

0 comentarii2492 vizualizări09 februarie 2021
rss 2.0
rss 2.0