Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 August 2022 - 14587
CUIB DE VIATA.

"Amintirea e singurul rai din care nu te poate alunga nimeni", sunt cuvintele scrise pe cartea cu nr. 3 a poetei LUMINITA RUS CINCEA, carte ce ne-a oferit-o de curand, ca un joc social, solemn si sacru, ce ilustreaza prietenia si iubirea. Prin volumul de fata, autoarea, la origine nasaudeanca, avand domiciliul in Bistrita, ne orienteaza  spre un proces imaginar obtinut prin forta cuvantului, creand o lume noua, cu un alt Paradis, cu sentimente, trairi, amintiri, neimpliniri, sperante pline de naturalete si simplitate ce intregesc atmosfera de caldura, sensibilitate si apropiere,  mesaje ce se degaja din fiecare poezie din prezentul volum de versuri.

            La intrebarea: Ce este o carte? raspunde cu multa amabilitate, scriitoarea Antonia Bodea  din Cluj:

"Cartea este rezultatul unui joc desfasurat dupa toate regulile, respectand toate principiile: caracterul captivant, ritmul si armonia, comunicarea, solemnitatea. Luminita le implineste pe toate, daruindu-si cuceririle cititorilor, cu care se confrunta in cele trei carti, in cele trei lumi pline de armonie si frumusete, cu un miez de divinitate picurat in slova si eleganta in expresii."

            Eleganta, sincera si inteleapta, Luminita, dupa tata rebreanca, o fata prietenoasa si comunicativa a intrat cu curaj, cu dreptul, in Agora Literara, numele revistei Ligii Scriitorilor Romani, a carei membra este din vara anului 2020, reusind o victorie asupra sinelui iubind totul: "Iubesc frumosul/Si culoarea /Iubesc curajul /Ca si floarea /Iubesc natura /Si poezia /Iubesc iubirea /Si fantezia /Iubesc muzica /Si cantul/Asa cum moara /Isi iubeste vantul."

"Cea mai mare bucurie a vietii este sa fii convins ca esti iubit" spune Victor Hugo. "Iubirea nu este un targ: te iubesc pentru ca ma iubesti. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru ca te iubesc" spune Liviu Rebreanu, iar Blaise Pascal afirma: "cand iubesti profund, gasesti intotdeauna ceva nou in persoana iubita", asa cum poeta de fata marturiseste, parafrazandu-l pe Tolstoi: "nu frumusetea ne face sa iubim, ci iubirea ne face sa vedem frumusetea". 

In concluzie, prin acest volum de versuri, Luminita face cititorii beneficiari ai unor iubiri reale, mereu in cautarea armoniei pe calea imaginarului, facand din legenda o realitate, din imagini emotii, din anii copilariei ani de basm, anii tineretii, anii in care sufletul poate sa isi intinda aripile, iar pentru omul de orice varsta, un indemn sa daruiesti totul, fara speranta de rasplata, pentru ca asta  inseamna iubire, iar adevaratele povesti de dragoste nu au final.

"Ce cuib de veselie

Trecatoare

Si ce miros de

Viata...

Din crinul

Iubirii noastre Au ramas?"


 

Ioan Mititean

 

 

0 comentarii2520 vizualizări18 februarie 2021
rss 2.0
rss 2.0