Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 11 Decembrie 2024 - 14587
"Ceramica Traditionala Romaneasca".

Olaritul. O ocupatie traditionala milenara, transmisa din generatie in generatie de mesteri care s-au specializat si au devenit neintrecuti in tainele acestei arte, de o frumusete si valoare unica. Pastrate cu sfintenie, multe dintre obiectele de ceramica create de inaintasi fac astazi parte din patrimoniul cultural imaterial al Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud.

Din dorinta de a readuce in atentia publicului exponate muzeale a caror utilitate si simbolistica vorbesc de istoria milenara a tinutului rodnean, Muzeul Etnografic si al Mineritului Rodna, deschide vineri, 26 februarie 2021, expozitia temporara "Ceramica Traditionala Romaneasca". Organizata in cinstea lunii Martisoruluiahini, cani, ulcioare, cancee, castroane, etc. Multe provin din centre de ceramica din Transilvania, active in prima jumatate a secolului al XIX -lea, precum si din centrele urbane sasesti din Brasov (Tara Barsei), Sibiu, Fagaras si Bistrita. Cele mai vechi piese de ceramica detinute de muzeul rodnean au fost create in ultima locatie amintita: cahle a caror suprafata este acoperita cu un strat de smalt verde sau galbui, datate in prima jumatate al secolului a XVIII-lea.

Decorat cu pensula, cornul, gaita sau degetul, uneori prin sgrafitare, fiecare obiect ceramic prezentat in expozitia "Ceramica Traditionala Romaneasca" este unic, realizat cu respect fata de credintele, stilul de viata si valorile comunitatii din care provine cel care l-a faurit. Motivele decorative cele mai des utilizate sunt cele geometrice, florale si fitomorfe. De remarcat faptul ca in zona s-a lucrat o ceramica cu motive vegetale tratate in albastru de cobalt, un pigment scump de import, sau ceramica cu motive florale si avimorfe in tonuri de galben, verde , albastru de cobalt si brun.

O arta populara remarcabila prin produsele sale, obiectele de ceramica poarta inchistate in ele mostenirea unei spiritualitati stravechi fiind mesageri ai unei culturi arhetipale ce face trimitere la actul creatiei divine.

Expozitia ramane deschisa publicului vizitator in perioada 26 februarie - 12 martie 2021, in conditiile impuse de contextul pandemic. Cei care nu vor reusi sa treaca pragul Muzeului Etnografic si al Mineritului Rodna, vor putea vizualiza imagini sugestive din expozitie pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud.

Va asteptam cu drag!

Muzeograf

Grapini Floare

0 comentarii21 vizualizări26 februarie 2021




rss 2.0
rss 2.0