Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 15 Aprilie 2024 - 14587
Tripla aniversare la Gala "Madrigal 58".

Miercuri, 3 martie 2021, Palatul Cercului Militar National a gazduit Gala "Madrigal 58", eveniment care a marcat 96 de ani de la nasterea maestrului Marin Constantin, fondatorul celebrului ansamblu, 58 de ani de activitate neintrerupta a Corului Madrigal si 10 ani de la initierea Programul National Cantus Mundi. "A devenit o traditie anuala ca la inceputul primaverii sa onoram mostenirea fondatorului Corului Madrigal, maestrul Marin Constantin si, de asemenea, personalitatile si institutiile din lumea culturala sau educationala care ne insotesc si ne sunt alaturi in calatoria noastra de aproape 58 de ani si a celor 10 ani de cand Programul National Cantus Mundi este in Romania. Ne bucuram sa ne intalnim cu o audienta foarte speciala anul acesta la Gala aniversara Madrigal, eveniment realizat cu sprijinul partenerilor de la Cercul Militar National, institutie cu o prestigioasa istorie in promovarea si sustinerea evenimentelor culturale remarcabile. De ziua Madrigalului, urez tuturor madrigalistilor - fosti, actuali si, de ce nu, viitori - La multi ani!, cu foarte multe concerte si momente frumoase alaturi de copiii din Cantus Mundi" - a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului National de Camera "Madrigal - Marin Constantin".

 

Spectacolul, care s-a desfasurat in spatiul incarcat de istorie si simbolism al Salii de Marmura a Palatului Cercului Militar din Bucuresti, a inclus decernarea Premiilor "Marin Constantin" si Concertul aniversar al Corului National de Camera "Madrigal - Marin Constantin", dirijat de Anna Ungureanu.

 

"Sunt foarte onorata ca am fost invitata la aceasta Gala Aniversara, unde Corul Madrigal ne-a oferit un concert atat de curat, incat ne-am simtit cu totii in paradis. Am descoperit compozitori romani cu un repertoriu minunat si sunt bucuroasa ca am participat la acest eveniment foarte, foarte special!" - a declarat Excelenta Sa Doamna Laurence AUER, Ambasadoarea Republicii Franceze in Romania.

 

"Vreau sa felicit Corul Madrigal pentru aniversarea a 58 de ani. Sunt foarte emotionat sa iau parte la un spectacol atat de frumos, chiar de ziua mea. Muzica corala imi este tare draga, eu insumi am dirijat un cor, in Elvetia. Am fost foarte miscat sa aud aceasta minunata muzica a Corului Madrigal, dupa luni intregi de absenta a muzicii corale live. Acest eveniment ne reaminteste ca viata fara muzica e o greseala! Multumesc Corului Madrigal pentru o spectaculoasa interpretare!" - a declarat Excelenta Sa Domnul Arthur MATTLI, Ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania.

 

"Sunt foarte mandru sa fiu astazi aici, la Gala "Madrigal 58". Toata lumea isi aminteste vizita pe care Madrigalul a facut-o in Israel in anul 2017, care a fost o mare onoare si o experienta extraordinara pentru noi toti si speram sa vedem Corul Madrigal inca o data in Israel. Pe curand si multumesc!" - a declarat Excelenta Sa Domnul David SARANGA, Ambasadorul Statului Israel in Romania.

 

Laureatii editiei 2021 a Premiilor "Marin Constantin" sunt: Constantin Arvinte, reputat compozitor, dirijor si folclorist, Cristina Verona Tobi - managerul Muzeului National de Arta al Romaniei si prof. Alexadru Zaharia - dirijorul Corului Liceului Teoretic Gheorghe Lazar din Pecica, judetul Arad si formator Cantus Mundi.

Premiul "Marin Constantin" este o distinctie instituita in 2019 in memoria legendarului muzician Marin Constantin, creatorul Corului Madrigal, care onoreaza inestimabila sa mostenire culturala, precum si viziunea sa de mentorat si de popularizare a cantului coral in randul tinerei generatii.

 

"Ma bucur sa fiu in aceasta seara in acest loc minunat, la Gala Madrigal! Multumesc pentru invitatie si pentru premiul acordat! A fost o seara deosebita, cu un concert extraordinar si cu emotii foarte mari. Ma bucur foarte mult pentru relatia pe care o am cu Madrigalul, este o experienta unica. Sunt trei ani de cand colaboram si sunt mandru sa fiu parte a Programului National Cantus Mundi, impreuna cu corurile pe care le coordonez! Mult succes si viata lunga Corului Madrigal!" - a declarat Alexandru Zaharia.

 

Repertoriul special selectat de dirijorul principal al Corului Madrigal, Anna Ungureanu, pentru Concertul aniversar din cadrul Galei "Madrigal 58" a fost alcatuit din lucrari din creatia universala si romaneasca de secol XX, cu compozitii semnate de Vytautas Mi?kinis, Ola Gjeilo, Carles Prat, John Leavitt, Marin Constantin, Francisc Hubic, Mihail Jora sau Constantin Arvinte.

 

"Sarbatorim si anul acesta Madrigalul si pe Maestrul sau, Marin Constantin. Este o mostenire extraordinara, care ne indeamna ca de la an la an sa aducem repertorii noi, alese cu sensibilitate si armonie, asa cum este si programul de astazi. Este o bucurie pentru noi ca, iata, putem sustine acest concert intr-o vreme in care concertele nu se pot desfasura cu public numeros, dar speram ca cei care ne urmaresc online sa aiba aceeasi bucurie cu cei care sunt alaturi de noi aici, in sala. La multi ani, Madrigal! La multi ani tuturor madrigalistilor de pretutindeni!" - a declarat Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului National de Camera "Madrigal-Marin Constantin"

 

Evenimentul a avut un public restrans, format din ambasadori, reprezentanti ai misiunilor diplomatice in Romania, personalitati ale vietii culturale si fosti madrigalisti. Gala "Madrigal 58" a fost transmisa in direct pe canalele de social media ale Corului Madrigal si va fi disponibila gratuit in curand in sectiunea concertelor din cadrul aplicatiei de vizionare Madrigal App - https://app.madrigal.ro/

 

Partener: Cercul Militar National

 

*

 

Marin Constantin (27 Februarie 1925 - 1 Ianuarie 2011) este fondatorul Corului National de Camera "Madrigal - Marin Constantin", ansamblu pe care l-a creat in 1963 si pe care l-a condus timp de 47 de ani. Stralucit muzician, dirijor si compozitor roman, recunoscut unanim pe plan universal, Marin Constantin ramane, pana in acest moment, singurul roman desemnat Ambasador al Bunavointei UNESCO (Goodwill Ambassador).

Corul National de Camera "Madrigal-Marin Constantin" este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, Corul Madrigal a sustinut peste 4.500 de concerte aplaudate in intreaga lume, impunandu-se astfel ca un adevarat brand de tara. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina, dar si creatia contemporana romaneasca si universala. In noiembrie 2016, Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin" a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul "Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt" la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summitului Global de Religie, Pace si Securitate.

Programul National Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare sociala prin muzica din Romania, initiat de reputatul dirijor Ion Marin si derulat prin implicarea membrilor Corului National de Camera "Madrigal - Marin Constantin".

Cu aproape 10 ani de activitate, programul reuneste sub umbrela sa aproape 1.700 de coruri. Astfel, 60.000 de copii, alaturi de dirijorii lor, participa la promovarea cantului coral pe intreg cuprinsul tarii, depasind barierele legate de etnie, conditie sociala si capacitati fizice sau psihice, construind nuclee culturale complexe, atat de necesare pentru revitalizarea societatii noastre.

 

Biroul de presa

Corul National de Camera "Madrigal-Marin Constantin"

Programul National Cantus Mundi

 

0 comentarii3094 vizualizări04 martie 2021
rss 2.0
rss 2.0