Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 15 August 2022 - 14587
"Draga mamei. Podoabe traditionale din Bistrita-Nasaud".

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud organizeaza in perioada 5 martie-8 iunie 2021 expozitia "Draga mamei. Podoabe traditionale din Bistrita-Nasaud".

Podoabele purtate in trecut sunt elemente componente ale portului popular de ceremonie fiind prezente mai ales in zilele de sarbatoare sau cu prilejul unor evenimente importante din viata oamenilor. Ele au mai multe roluri nu doar acela de infrumusetare. In cadrul comunitatii desemneaza statutul social, starea civila, varsta, sexul. Poarta cu ele simboluri a caror insemnatate era descifrata de fiecare membru al comunitatii. Au si caracter apotropaic, fiind purtate ca si talismane pentru a apara detinatorul de rau.

Podoabele sunt multicolore, stralucitoare fiind daruite mai ales cu ocazia evenimentelor fericite din viata oamenilor.

Titlul expozitiei a fost gandit pentru a va purta in lumea descrisa de Cosbuc, o lume autentica din care noi acum pastram marturii pe care le valorificam.

Va asteptam asadar sa descoperiti parti din acele vremuri aflate in colectiile muzeului nostru.

 

 "Draga mamei, fata...Si el ti-a adus...La grumaz margele,/ Pe deget inele/ Brau si-ncingatori/Zadie cu flori..." fragment din poezia Draga mamei de George Cosbuc

 

Sectia de Etnografie, Muzeu Bistrita

0 comentarii2506 vizualizări05 martie 2021
rss 2.0
rss 2.0