Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 03 Decembrie 2023 - 14587
Turneul International Stradivarius 2021: Alexandru Tomescu - "Oda Bucuriei".

Editia a XIVa a Turneului International Stradivarius prezinta Simfonia a9a - "ODA BUCURIEI" - compusa de Ludwig van Beethoven, intr-o transcriptie pentru vioara si pian de Hans Sitt, in perioada 25 iulie-11 august, o serie de 13 concerte in Catedrale si spatii inovative din Romania.

 In Bistrita, concertul va avea loc pe data de 31 iulie 2021, ora 19:30 la Sinagoga Bistrita.

 Violonistul Alexandru Tomescu declara: "Cu infrigurare, in ciuda temperaturilor toride de afara si cu un entuziasm trepidant, astept cu maxima nerabdare plecarea in Turneul International Stradivarius 2021- "ODA BUCURIEI". Este un proiect muzical provocator, in care doi muzicieni isi asuma intreaga incarcatura emotionala si muzicala a Simfoniei a9a de L.v.Beethoven. Transcriptia incredinteaza viorii si pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenti, in mod normal, pe scena la un asemenea program: orchestra simfonica, corul, cei patru solisti, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra oda este clar si dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este sa poti fi prietenul cuiva. Dupa mai bine de un an de distantare sociala, muzica lui Beethoven ne indeamna sa regasim latura noastra generoasa si celesta. Pana in momentul de fata, nu exista tiparita o varianta completa in limba romana a Odei Bucuriei a lui Schiller. Va multumim ca iubiti muzica si va asteptam la concerte cu tot dragul, pentru a sarbatori bucuria si prietenia."

 Violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu si pianistul spaniol Josu de Solaun. 

Programul "ODA Bucuriei" (1785) are durata de 75 min si este renumita si pentru grandiosul final coral pe versurile poetului si istoricului german, Friedrich Schiller si este una dintre cele mai renumite compozitii ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumita si pentru ca aceasta simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene, avand premiera in 1827. Asa cum spunea si Sergiu Celibidache: "Beethoven, fiind surd atunci cand a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusetea simfoniei lui."

 

Simfonia este formata din patru parti:

Allegro Ma Non Troppo

Scherzo

Adagio Molto e Cantabile

Finale -cor interpretand Oda bucuriei

 

31 iulie 2021, ora 19:30 la Sinagoga Bistrita.

0 comentarii3192 vizualizări28 iulie 2021
rss 2.0
rss 2.0