
Este mai simpla viata noastra in online sau avem nevoie de (.com)unitate? Cauta raspunsul arhitecti, constructori, autoritati si publicul larg, intre 15 si 30 octombrie, la BATRA. Bienala de Arhitectura Transilvania 2021 debuteaza pe 15 octombrie 2021, simultan in Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare, Baia Mare si Alba Iulia. Manifestarile se vor incheia pe 30 octombrie, atunci cand va avea loc decernarea premiilor BATRA.
Tema editiei 2021 este "(.com)unitate" si este inspirata de nevoia profesionistilor de a se implica in comunitate, dupa aceasta perioada in care cu totii ne-am redescoperit si ne-am redefinit.
"Am ajuns la a cincea editie de BATRA si, ca la fiecare editie de pana acum, ne dorim sa fie un eveniment cu valoare educativa prin care sa prezentam activitatea membrilor filialelor Ordinului Arhitectilor din Romania participante, dar si sa monitorizam si sa definim viziunea si directia arhitecturii recente. Fiecare editie are un concept bine definit, structurat ca un program cultural si educativ, cu vernisaje, expozitii, conferinte, ateliere, prezentari interactive, mese rotunde, tururi ghidate si gale", spune Daniela Maier, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania - Filiala Transilvania.
Evenimentele programate in cadrul editiei din acest an sunt adaptate particularitatilor locale din cele cinci orase participante, fiecare filiala implicata avand un program propriu. Printre acestea amintim prezentari de carte ale unor arhitecti si urbanisti de renume, cum ar fi Vasile Mitrea si Marian Lazar in dialog cu Serban Tiganas, Alexandru Rauta sau Silviu Medesan, workshopuri de vizualizare arhitecturala sau de tehnici de comunicare si oratorie pentru arhitecti, sesiuni de consultanta gratuita cu un arhitect pentru publicul larg, tururi ghidate sau conferinte si prezentari pe teme de interes, cum ar fi economia circulara.
Mai mult, pentru a conecta intreaga tara cu demersul arhitectilor, BATRA va fi gazda unui eveniment unic in Romania, ajuns deja la cea de-a doua editie: Gala Bienalelor si Anualelor de Arhitectura, in cadrul careia sunt expuse lucrarile celor mai mari anuale sau bienale de arhitectura organizate in Romania, in ultimii doi ani.
Despre juriu BATRA 2021
- Perparim Rama este fondatorul 4M Group, un arhitect multipremiat si consultant al unora dintre cele mai importante evenimente globale (recum Jocurile Olimpice de la Londra).
- Emil Ivanescu, doctor in arhitectura, este omul care a lansat primul parfum romanesc conceput din materiale primare de constructie, pamant umed si iarba.
- Stefan Balici este directorul general al Institutului National al Patrimoniului si responsabilul de proiecte de conservare pentru mai multe monumente si situri istorice importante din Romania (precum Castelul Bran sau Sarmizegetusa Regia).
- Tatiana Fabeck este o arhitecta luxemburgheza multipremiata international.
- Sandu Hangan este un tanar arhitect bistritean care are in portofoliu restaurarea Palais du Rhin, din Strasbourg.
In cadrul BATRA 2021, juriul principal si juriile speciale vor acorda premii pentru cele mai bune proiecte inscrise in concurs la cele 17 sectiuni din acest an (dintre care sapte sunt sectiuni speciale).
De asemenea, doua concursuri de solutii au fost lansate in cadrul BATRA 2021: unul pentru un parc incluziv, care urmeaza sa se construiasca in Parcul Rozelor din Cluj-Napoca, la initiativa Serviciului de Ajutor Maltez, si unul de design de obiect, care are rolul de a gasi cea mai buna solutie pentru un recipient de colectare a capacelor de plastic, desfasurat in parteneriat cu Capace cu suflet.
Organizatorii evenimentului s-au adaptat conditiilor sanitare speciale, astfel incat o buna parte dintre manifestari vor fi transmise si online, pe pagina de Facebook a Bienalei de Arhitectura Transilvania. Acces fizic la evenimente vor avea doar persoanele care pot face dovada vaccinarii cu schema completa sau a trecerii prin boala COVID in ultimele 180 de zile, in limita locurilor disponibile in spatiile inchise.
Despre BATRA
Bienala de Arhitectura Transilvania (BATRA) 2021, eveniment organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Transilvania, in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Alba, Ordinul Arhitectilor din Romania- Filiala Teritoriala Bihor, Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Nord-Vest si Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Satu Mare si cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania, a ajuns la a cincea editie. Bienala de Arhitectura Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finantare a premiilor filialelor pentru arhitectura, pe baza de regulament propriu si autonomie in organizare.
Tema primei editii a BATRA (2013) a pornit de la necesitatea regenerarii unei mentalitati urbane si de la capacitatea arhitecturii si a arhitectilor de a genera idei noi pentru comunitate. La cea de-a doua editie, cea din 2015, ne-am indreptat atentia spre modul in care spatiul locuit isi lasa amprenta asupra istoriei viitoare a celor care le vor urma. In 2017, am abordat insasi semnificatia primara a arhitecturii: aceea de a fi conceputa, inteleasa si insusita de arhitecti si beneficiari deopotriva pentru ca, in 2019, sa ne axam pe implicarea intregii comunitati in planurile si deciziile arhitectilor, pentru ca numai in acest fel vom putea ajunge la o armonie urbanistica.
PARTENERI OFICIAL: Ferro, Rehau
SPONSORI PRINCIPALI: CAAB, beyond visual arts
SPONSORI: Kone, Daisler Print House, Revolution Residence, Saint-Gobain, Kronospan
PARTENERI INSTITUTIONALI: Primaria Municipiului Cluj-Napoca si Consiliul Local Cluj-Napoca, Casino Centrul de Cultura Urbana, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Facultatea de Arhitectura si Urbanism, UBB, Primaria Satu Mare, Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, Muzeul Judetean Satu Mare, Municipiul Baia Mare, Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures, Liceul de Arta Baia Mare, Oradea Heritage, Facultatea de Constructii, Cadastru si Arhitectura Oradea, Primaria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judetean Alba, Liceul de Muzica si Arte Plastice Alba Iulia, de-a arhitectura.
PARTENERI MEDIA: Add PR, igloo, Radio Cluj, Via Cluj TV, I like Cluj
CONTACTE:
Cluj/general:
Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2021 - 0744695874, contact@batra.ro, bienalaarhitecturatransilvania@gmail.com
Secretariat: 0264450375, secretar@oartransilvania.ro
Alba
Arh. Iulian Mirea - 0258833506, Alina Hohoiu - 0746951483, oar.alba@gmail.com
Satu Mare
Arh. Oana Oprea - 0743569685, oprea.oanaiulia@gmail.com, oarsm.secretariat@yahoo.ro
Bihor
Arh. Daniel Panait - 0770152958, 0259 428 889, arhitect.bihor@gmail.com
Nord Vest
Arh. Mihai Radu - 075759793, oarnordvest@gmail.com
![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2926 vizualizări | 12 octombrie 2021 |