Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
LINGVISTUL SEVER POP - UN ELEV EMINENT AL LICEULUI GRANICERESC NASAUDEAN.

Se cuvine sa facem un popas in fata scolii din comuna Poiana Ilvei, sa punem o floare  la bustul lingvistului SEVER POP si sa pastram un moment de reculegere in memoria sa, la cei 120 de ani de la nastere si 60 de ani de la trecerea in lumea dreptilor, departe de poienarii sai dragi si de tara. Aflandu-ne in fata bustului celui care a slujit limba romana spre a nu ne prabusi, sa ne reamintim si de cel care i-a ridicat acest monument adica dr. Gh. Tr. Dascal si poate, primaria va comanda la Editura Napoca Star cateva carti dedicate acestui om, care a scris atatea pagini de istorie, o carte-album scrisa de Ioan Mititean, care a adus in varful penitei sale si doua volume cu tematica ilveana, o zona incarcata de traditii si spiritualitate romaneasca.

            Aducem un elogiu scolii nasaudene, care in decursul celor aproape 16 decenii de activitate neintrerupta, a dat tarii si nu numai, atatea minti luminate, elevi eminenti ce au patruns cu succes in ierarhiile sociale, printre care si poienarul SEVER POP, declarat in anul 2012, membru postmortem al Academiei Romane.

            Anii de liceu petrecuti la Nasaud (1911-1919), au fost un insemn spre demersul sau creator. Nasaudul a fost pentru el o doza de liniste, de marire si inaltare, de legamant cu limba  noastra cea romana.

In perioada 1919-1923, a fost student la Universitatea clujeana, Facultatea de Litere si Filosofie, unde a descoperit atatia  oameni  si atatea lumi, cautandu-se mereu pe sine drept punct de reper, pentru un nou salt creativ.

Doctorul in filologie, incepand din anul 1925, dupa ce s-a specializat in geografie lingvistica la Paris, intre anii 1925-1927, a fost cooptat in colectivul de cercetare a Muzeului Limbii Romane din Cluj. Intre anii 1930-1937, poienarul nostru a efectuat anchete lingvistice intr-un numar de 301 localitati, pe baza unui chestionar ce a cuprins 2160 de pozitii. In anul 1931, devine conferentiar de dialectologie, la Universitatea din Cluj, apoi, profesor de limba romana si dialectele ei, la Universitatea din Cernauti, in anul 1939, iar in 1940 la Bucuresti. Intre anii 1941-1946 a slujit limba romana la Roma, iar in perioada 1948-1953 a fost numit profesor  extraordinar la Universitatea Catolica din Louvain. Aici si la Bruxelles a organizat primul congres international de dialectologie generala.

Pentru vasta sa activitate, in anul 1938 a primit inalta distinctie "Cavaler al Coroanei  Romaniei", iar in anul 1941 cea de  "Cavaler al Stelei Romaniei".

A slavit limba romana prin cuvantarile sale la mai multe congrese internationale si prin valoroasa sa opera si anchetele lingvistice pe teren in mai multe tari: Belgia, Brazilia, Bulgaria, Catalonia, Cehoslovacia, Franta, Grecias, Italia, Iugoslavia, Portugalia, Ungaria, America etc.

Iata o personalitate a Vaii Ilvelor, care nu a obosit niciodata in lupta pentru cauza  comuna a romanilor de prtetutindeni, cu dorinta de a pastra apartenenta la neamul romanesc, printr-o  munca cinstita si eficienta desfasurata inafara granitelor tarii.

 

   Ioan Mititean

0 comentarii2744 vizualizări20 noiembrie 2021
rss 2.0
rss 2.0