Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
HAZARD - SIMBOLUL PATRATULUI, IN OPERA DORINEI CATARIG.

Dorina Catarig din Rebrisoara, membra in Liga Scriitorilor Romani, a scos recent la Editura "George Cosbuc" din Bistrita, cel de al patrulea roman intitulat "Hazard", ce simbolizeaza conform  numerologiei, patratul, asociat  cu ordinea si stabilitatea, ce conecteaza  mintea si trupul aducandu-le in armonie, siguranta, securitate, stabilitate  si incredere in valori  si principii puternice.

Dorina este fara astampar, scrie mereu, incercand sa schimbe vieti, fiind dispusa oricand  sa invete lucruri noi, constienta de puterea ei. Ii curg ideile ca un izvor de apa vie. Parca zboara. Nu scrie pe ciorna, ci direct pe curat si reda foarte bine dimensiunea umana, cu frumusetea si farmecul ei, pilda vie de iubire si ocrotire, cu  o maiestrita arta a portretului.

Actiunile se petrec in imprejurari favorabile sau mai putin favorabile, intamplari  neprevazute, necunoscute,  cu riscuri fel de fel, soarta, destin, intr-un cuvant, jocuri de noroc, un adevarat hazard prin care isi exprima competentele dand glas personajelor cu atitudine pozitiva  fata de viata  si interes sincer, fata de cei din jur care vad lucrurile din perspectiva celuilalt.

Personajele - Gloria, Kevin, Megan, Eric, Gabriela, Andy, Sebastian, Teodora, Mihai sau Bogdan, sondeaza spre a descoperi lumi posibile cu un  spirit creativ al mintii umane, in cautarea fericirii, fara sa-si dea seama ca fericirea nu o gasim nicaieri, ea  porneste din noi, din interior, din preaplinul iubirii noastre, care intotdeauna invinge, uneste, inalta si ne elibereaza de energiile negative.

Intamplari neprevazute, destine, riscuri in imprejurari cu cauze necunoscute ce te farmeca  prin darul oferit de autoare, acela de a placea, de a atrage, de a captiva, de a incanta cu dorinta de a se situa la un anumit nivel valoric. Scrisul pentru  Dorina  este  o chemare, petrecandu-si timpul cu folos. Romanul  cu nr. 4, ca de fapt si celelalte este rezultatul unui joc  de cuvinte, din care se naste metafora, care ii confera  infinitate, vesnicie.

 Autoarea leaga si dezleaga surprinzator destine, fapte, gesturi de asanare morala si  inaltare a principiilor de buna convietuire, victoria omului  asupra sinelui, ce-i defineste de fapt personalitatea, facand salturi imediate in viata personajelor. Dezamorseaza orgoliul, necinstea, infidelitatea, minciuna, lacomia prin stralucirea exemplului, a cuvantului si printr-o viziune fundamentala asupra relatiilor umane.

Avem pe masa un roman cu o diversitate de teme, care satirizeaza exemplele negative   din manifestarile umane, din diferite imprejurari ce duc la dispret. Romanul promoveaza fapte  orientate spre eliberarea omului de energiile negative.

Dorina, de la radacina Muresenilor, scoate in prim plan oameni cu pace sufleteasca, liniste, modestie si cu o imensa capacitate de munca, pentru afirmarea cinstei, binelui si adevarului. O participare activa la maratonul vetii, invatand din toate cate ceva chiar si din dezamagiri sau mai ales, chiar din ele.

 

    Lucretia  Mititean

 

 

 

 

0 comentarii3031 vizualizări22 noiembrie 2021




rss 2.0
rss 2.0