Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
NASAUD - MURESENII BARGAULUI, APROPIERE SI PRETUIRE RECIPROCA PRIN COLINDE.

Intre Nasaud si Muresenii Bargaului, respectiv intre cele doua biserici cu hramul "Constantin si Elena" si "Adormirea Maicii Domnului", slujite de doi buni prieteni si colegi,  Georgica Celsie si Andrei Cotutiu, exista o apropiere si pretuire reciproca, dovedite si prin  colinde. Astfel, duminica, 12 decembrie 2021, corul "Laudatio" dirijat de cantorul Dumitru Buhai a fost partas la Sf. Liturghie, la Mureseni, dand un spectacol de colinde in fata unui mare numar de enoriasi frumosi si omenosi, ca un dar care desface legaturile micului univers crestin, proiectandu-l in nemarginire.

Colindele, prin vechimea lor, preamaresc viata  omului, in comparatie cu scurtimea vietii sale, sunt aidoma curgerii valurite a turmelor de pastori de pe cele doua vai, pe care au coborat cei doi prelati: Valea Tiblesului si Valea Zagrii, ce au un singur interlocutor - credinta strabuna. Din discutiile cu bargaoanii, am dedus ca aici, la Mijlocenii Bargaului, exista o frumoasa traditie ce dateaza de aproape doua decenii si anume, a doua zi de Craciun, dupa Sf. Liturghie, toti   satenii sunt cu colinda la casa preotului, penduland de ani buni intre cei doi poli ai naturii - vatra si cer, ca o respiratie a spatiului mioritic. Colindatorii, conform traditiilor locului sunt serviti cu vin fiert si cozonac, prin spiritul gastronomic dovedit de Doamna preoteasa Dorina. Deci, aici, la  Muresenii Bargaului, colindele rasuna intr-o voce unica - cea a sufletului unei stravechi entitati, ce s-a raspandit ca si samanta buna, rodind pe un sol atat de prielnic - credinta.

Gazdele au oferit daruri colindatorilor si o portie de peste la pensiunea "Gabita", unde  colindele si-au continuat firul impreuna cu corul bisericesc local.

Alaturi de buchetul de colinde pe patru voci, nasaudenii, prin scriitoarea Lucretia Mitiitean, au oferit bisericii gazda volumul "Predicile din duminicile de peste an" (culegere), cu dedicatia: "Un simbol al prieteniei ce revarsa binecuvantare si redescoperim pe Dumnezeu cel viu intruchipat in imaginea Sfintei Treimi. Marire si inaltare  sa va fie aceasta carte", semneaza autoarea - Lucretia Mititean.


 Ioan Mititean

0 comentarii2856 vizualizări14 decembrie 2021
rss 2.0
rss 2.0