Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 24 Martie 2023 - 14587
Privind inapoi cu iubire.

Renumita Editura Napoca Star a expediat recent spre Tara Nasaudului a doua carte a doamnei Elena Sasarman  "Privind inapoi cu iubire", o carte a amintirilor, ce a intrat cu mare succes in inimile cititorilor din Nasaud si Rusu de Sus, satul copilariei si adolescentei, unde si-a unit visul cu viata. O carte ce se vrea a fi un document de familie, un pod intre cele sase generatii, autoarea fiind veriga de legatura  intre stramosul Mihail,nascut in anul 1860 si nepotica ei  Mara-Alexandra , nascuta in anul 2013.  Un arc peste timp, cu povesti de viata si cautarea identtitii  prin iubire. O carte  prin   care  s-a redescoperit pe sine  ascultandu-si  tacerea  pubertatii si tineretii, o carte ce vindeca suflete si largeste notiunea de sat ,notiunea de-acasa cu un complex  de caltati alese , cu traditiile locului ce par a lua locul unor legi scrise.

     Cartea este un document , o adevarata cronica de familie,o retrospectva,o trecere in revista,a etapelor din viata autoarei ,cu povestiri emotonante ,presarate cu umor  si chiar cu ironie , scrisa cu talent si har. E o adevarata flozofie populara, atotcuprinzatoare, un amestec de literatura,istorie,geografie,teologie,  etnografie si folclor ce incita cititorul la reflectie asa cum reda cu multa claritate in paginile de inceput Elena  Gabriela  Sermesan care in final divulga un secret "Autoarea este MAMA mea". Felicitari! O mama ce vindeca suflete prin crednta si o fiica ce tine mereu lectii de smerenie .

 Cartea semnata de doamna Elena  este plina de forte creatoare,raspandeste lumina cunoasterii  respectului si bunului simt ,o redescoperire a propriei vieti,care este cea ma dura scoala fiindca  niciodata  nu stii in ce clasa esti, ce examen urmeaza si nu poti copia  dupa nimeni deorece ai alte subiecte.

  Cartea de fata are un caracter memorialstic cu descrieri, povestiri si in special portretele strabunicilor, bunicilor  a iubitilor sai parinti Constantin si Ana, cei  sapte frati- livia Elena,  Felicia,Constantin,Ludovica,Maria si Aurelia, sotul Gavrla cu fratii , copiii  Elena Gabriela si Ionut ,ginerele Ovidiu,preot la Biserica dintre blocuri si parintii naturali si adoptivi-Vila cu Mariana si Ion Mutu cu Mariuta, nora   Ramona  si  istetii de nepoti-Ioan-Gavril,Iustin-Mhai,Ovidiu-Alexandru si Mara  Alexandra , un  adevarat edificiu spiritual, infipt adanc in sufletul autoarei, simbolul  inocentei si curateniei sufletesti,fiecare constituind prilejul  unei mari bucurii  pentru artista cuvantului Elena Sasarman,care se inchide in odaia sufletului sau prin scris si rugaciune,slavind limba romaneasca acel dar  de la Dumnezeu  ca drept temelie  a credintei noastre. Cartea insumeaza viata ma multor generatii avand la baza cercetarile efectuate  de autoare  chiar din anii pubertatii,cand pastea viitele pe coastele din imprejurimile satului  Rusu de Sus , cand se gandea  ca s-a gasi ,oare cineva sa scrie o carte despre oameni si locuri din imprejurimile Becleanului.?  Si iata  ca acel cineva  a fost chiar  ea, Emila, care si-a  concentrat gandurile dand viata prezentei carti,ce scoate satul si satenii dn conul de umbra,avand dupa cum spunea Arghezi,o viata  ingropata in temelii.  

 Povestirile si descrierile-Ierusalime...Ierusalime,Intrarea in cetate,Usurare...,Marul de langa drum,Oamenii lu Dumnezeu,Gutuiul lui Ionut etc  reprezinta  samanta neamului,iubirea de locul natal,oamenii dragi care au calcat acest pamant si iubirea de frumos s autentic ,un pas facut pentru credinta.

 

  Ioan Mititean

0 comentarii2898 vizualizări27 februarie 2022
rss 2.0
rss 2.0