Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
Expozitia de pictura "O poveste din Nepos".

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud cu sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud va invita miercuri,  25 mai 2022, ora 18.00  la vernisajul expozitiei de pictura "O poveste din Nepos" (Un veac, o poveste, o mostenire) a artistei Mirela Traistaru in sala de arta contemporana a Muzeului Bistrita.  Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica intre orele 10.00 - 18.00.

          In 1768, Iosif al II-lea, imparat al Sfantului Imperiu Roman, rege al Ungariei si Boemiei, primul fiu al Mariei Therezia, viziteaza pentru prima data Banatul si Transilvania, poposind in casele oamenilor de rand din zona Bistrita-Nasaud. Ajuns la satele graniceresti de pe Valea Somesului Mare, imparatul exclama: Salve parvae nepos Romuli (Va salut, mici nepoti ai Romei!). In amintirea acestui eveniment memorabil, aceste sate dobandesc numele Salva, Parva, Nepos si Romuli.

          Proiectul de cercetare si creatie al artistei Mirela Traistaru are ca punct de plecare istoria umana si simbolistica a Neposului, propunandu-si rememorarea evenimentelor ultimului secol de istorie nationala prin mici inserturi personale: o artista originara din Bistrita reuseste sa incapsuleze atmosfera densa, misterioasa si linistita a unor zone reprezentative pentru Romania. Proiectul "Un veac, o poveste, o mostenire" investigheaza dualitatea definitorie omului contemporan: pe de o parte omul global, omul hi-tech, dependent  de o viata traita in viteza si omul traditional, care simte nevoia de reincarcare spirituala din atmosfera mistica a locului de origini, omul care isi cauta identitatea in lada de zestre a bunicilor.  

          Istoricul personal al artistei Mirela Traistaru sta la baza intregului concept al proiectului: strabunicii si bunicii sai si-au trait vietile sub modelajul celor doua razboaie mondiale. Strabunicul din Ardeal (zona Valea Somesului Mare, Nasaud) a luptat in Primul Razboi Mondial, a fost luat prizonier si a lucrat in mine de carbune in Siberia, intorcandu-se dupa patru ani in Romania, unde a avut zece copii. Ambii bunici au luptat in Al Doilea Razboi Mondial: bunicul patern din Stroesti, langa Horezu, a murit pe front,- ultima amintire a tatalui artistei despre figura sa paterna se concentreaza asupra imaginii unde el copil, de mana cu fratele mai mic, urmareste cum tatal sau, imbracat militar, se indeparteaza pe ulita satului, spre razboiul cu sens unic. Bunicul matern din Nepos (Valea Somesului Mare) a stat in lagar la Odessa, s-a intors in Romania dupa 1945. In acest rastimp strabunicile si ambele bunici coseau si teseau la razboi - femeile si copiii sunt victime directe si ele in aceste conflicte, nu victime indirecte, razboiul femeii fiind personal si familiar, de anduranta in valtoarea istoriei.

 "Mirela Traistaru apartine unei categorii fun de artisti, intr-un spirit hippy après la lettre, ea se bucura de arta sa in fiecare zi. Mirela integreaza in lucrarile sale culorile puternice, multa natura exuberanta, hedonism si figurativ, dar si un sens natural si responsabil al fericirii cotidiene".  Antigona Silvia Rogozea

"Pierdut pare un loc adecvat in relatiile cu Mirela Traistaru, precum pierdut este si cel care o vede in contexte diferite si nu isi gaseste repere pentru a identifica ce se intampla. Spre exemplu daca cineva o vede intr-un loc aglomerat ca o gara sau un aeroport, are imediat tentatia de a suna imediat la 112 sa anunte ca s-a pierdut un copil de parinti. Daca sunt intr-un spatiu expozitional ca acesta, si vedem pe pereti ceea ce este oferta Mirelei Traistaru, iti dai seama ca dupa actul genezei au ramas multe lucruri nerezolvate. Si atunci, nu o poti privi pe Mirela decat ca pe un paradox in progres, in miscare. In primul rand este mai mare pe dinauntru decat pe dinafara, in al doilea rand este unul dintre cei mai contemporani artisti de astazi. Ma refer la toate felurile de contemporaneitati. Si la acelea care implica teologicul si la cele care implica ideologicul. Si in acelasi timp sfideaza orice fel de ideologie care tine de circumstante si de momente decupate abuziv din istorie.

Este un artist care stie de unde vine, care afirma permanent ca suportul nostru de astazi este constructia de ieri la care au lucrat generatii de inaintasi. Iar daca o privesti in contextul picturii ei si in contextul artei in general descoperi un alt paradox si anume ca aceasta fiinta placida, lirica, o zana ratacita in plina postmodernitate, este de fapt una dintre cele mai intempestive forte de creatie, si este de un baroc de un expresionism, de o vitalitate si o voluptate a trairii cu totul iesita din comun. Nu o sa apelez la memorie, desi cred ca sunt cel mai vechi dintre cei care au intrat in coliziune cu Mirela Traistaru. Era prin 1980 si ceva, era ca in perspectiva eminesceana, era pe cand nu s-a nascut, sau in perspectiva Veronicai Micle. Nu cunoscusem chipul tau inca! Stiam atata doar ca esti artist si te-am premiat cu un film, filmul care era lucrarea ei de diploma (licenta). Deci, am cunoscut-o nefiind de fata si am uitat ca am cunoscut-o de fiecare data cand a fost de fata, pentru ca de fiecare data a oferit lucruri noi si a oferit provocari noi, respectiv si-a aratat fetele multiple, imprevizibile si provocatoare. Daca pana acum a fost autentica, acuma este o leaca impostoare. Pentru ca vine cu acest eveniment  si vrea sa ne convinga ca intra in randul celor care numara jumatati de secol. E o farsa! La multi ani, Mirela!" Pavel Susara.

Mirela Traistaru este absolventa de Design Vestimentar si Pictura a Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca, master la Universitatea de Arte din Bucuresti, Doctor in Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timisoara - Summa cum Laude, a prezentat peste 70 de expozitii personale si 160 de expozitii colective in Romania, Statele Unite, Elvetia, Olanda, Austria, India, Coreea de Sud, Danemarca, Japonia, Albania, Kosovo, Montenegro, Macedonia de Nord, Franta si Egipt. O artista extraordinar de prolifica, a cochetat si cu filmele de arta si piesele de teatru, realizand costumele si decorurile pentru spectacole importante. Astfel, ea a lucrat cu regizori precum Lucian Giurchescu, Alexandru Tocilescu, Ion Lucian, Horatiu Malaele, Sanda Manu, Anca Colteanu, Chris Simion si Gelu Colceag si actori precum Stefan Iordache, Alexandru Repan, Sebastian Papaiani, Ioana Bulca, Sanda Toma. Pe langa scenografie, decoruri, costume, body painting, este grafician si curator, fiind distinsa cu mai multe premii nationale si internationale.

 

          Va asteptam cu drag!

 

 

          Manager,

   Alexandru Gavrilas

 

 

 

 



0 comentarii2807 vizualizări20 mai 2022




rss 2.0
rss 2.0