Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
Istoria povestita a unei comunitati din Transilvania (Sieu Odorhei).

Vineri, 10 iunie, de la ora 18:00, la Happy Cinema, din Bistrita, Calea moldovei 13A, va avea loc premiera filmului "Istoria povestita a unei comunitati din Transilvania (Sieu Odorhei). Lung metrajul este un documentar monografic care imbina datele istorice cu relatarile locuitorilor din zona Comunei Sieu -Odorhei. Sate transilvanene locuite din cele mai vechi timpuri, cu povesti captivante, cu oameni calzi si sinceri ale caror memorii sunt ancorate in vremuri demult apuse, compun un tablou complex al vietii rurale din inima Transilvaniei.

 In 156 de minute s-a incercat surprinderea vietii si evolutiei unei comunitati din mai multe perspective, sociale, economice, intelectuale si bineinteles spirituale. 

Productia nu este una comerciala, e un proiect personal, de suflet, ce isi propune sa ajunga la generatiile tinere, care probabil nu vor mai avea ocazia sa studieze lucrarile personale, nepublicate, ale unor intelectuali ai zonei, care nu vor mai putea sa asculte povesti din vatra satului, de la cei care au trait in diferite sisteme si vremuri.

 Batranii satului romanesc, sunt o reala sursa de inspiratie, amintirile lor sunt mici comori, ce nu pot fi inchise intr-o lada de zestre si nici in albumul cu fotografii al familiei, dar imaginile pot surprinde fidel murmurul vocii, lacrimi pe obraz, chiar si sentimentul de mandrie, sau dezamagire afisat foarte expresiv de oamenii intervievati.

 Satul romanesc autentic se pierde, se modernizeaza, timpul si generatiile isi pun amprenta, iar istoria se scrie cu fiecare zi ce trece, motiv pentru care istoria locala ar trebui sa fie importanta pentru fiecare membru al unei comunitati.

 Trebuie sa le multumim tuturor celor ce si-au deschis sufletul in fata noastra si a camerelor, ca au avut incredere sa ne spuna vrute si nevrute, in ore intregi de discutii, fara retineri, naturali si sinceri, cu speranta ca produsul final va face cinste locului.

 Le multumim celor ce au privit cu interes acest proiect si ne-au sprijinit moral, tehnic, sau financiar. Am beneficiat de tot suportul echipei de la Happy Cinema ca acest film sa se poata viziona in cele mai bune conditii, iar Centrul National al Cinematografiei si-a dat tot concursul pentru ca aceasta productie sa se inscrie in Registrul Cinematografiei.

 Distributie: Ioan Brendea, Ioan Pop, Cristian Chiriac, George Marinescu, Radu Zagreanu, Eugen Desbordes, Etienne Desbordes, Elisabeta Covaci, Iuliu Covaci, András Keszthelyi, Traian Nusfelean, Grigore Pop, Nicolae Zapartan, Ecaterina Marica, Georgeta Zugrav, Flaviu Druta, Marius Horea Balan, Luca Roiban, Sorin Feldrihan, Liviu Petru Zapartan, Emanuela Gaurean, Manuela Gaurean, Bondane Savu.

 Regie Paul Ionele, producator Georgeta Ionele, o productie Page One.

 

0 comentarii3234 vizualizări09 iunie 2022
rss 2.0
rss 2.0