Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
ASPECTE DIN DEPRESIUNEA DUMITRA-TAURE.

La Editura "Carmides" din Bistrita a aparut recent cartea-document semnata de istoricul IOAN SIGMIREAN, "un cunoscut cronicar al locurilor noastre,  promotor al unui curent intelectual coerent, articulat armonios si fericit pe structura  unei culturi academice de-o activitate stiintifica icontestabila", sunt cuvintele de inceput scrise de pr. scriitor Crin Trandafil Theodorescu, omul momentului ce indeamna cititorii de a se conecta cu Dumnezeul din noi.

Cartea prezentata in ultima zi din luna iunie la Muzeul Graniceresc, este un dar din partea autorului catre locul copilariei, un model ce-i intareste personalitatea si reda cu acuratete si precizie traseul sau pe drumul de intoarcere in topos, la legile scrise si nescrise din memoria colectiva, un simbol de cult crestin. Memorie, credinta si traditie ce largesc notiunea de sat, acel microcosmos, cu oameni, case si pamant si multa intelepciune  stramoseasca.

Sunt amintite cele trei Depresiuni ale dealurilor bistritene, respectiv: Depresiunea Bistrita - Livezile, Depresiunea Budac si Depresiunea Dumitra-Taure.   Obiectul cartii il face doar Depresiunea Dumitra-Taure, tratata din punct de vedere geografic, istoric si religios cu cele sapte sate care o alcatuiesc cum sunt: Dumitra, Cepari, Tarpiu, Blajenii de Jos, Blajeni de Sus, Caila si Taure, cu bogatiile solului (padurea de stejar, de unde  nasaudenii au adus lemnul cu care s-a construit podul acoperit de la Treadam) si subsolului (sarea si piatra de constructie). Mediul geografic al Depresiunii in cauza a fost si este prielnic vietii umane pe toata durata  perioadei postglaciare, existand o vietuire umana neintrerupta din Neolitic pana astazi.

Se subliniaza buna convietuire dintre sasi si romani si influenta sasilor asupra societatii romanesti. "Chiar daca suntem diferiti, impreuna suntem mai puternici", era deviza obstei satului.

Prezenta lucrare trateaza mai pe larg satul Cepari, aducand elemente noi cu date, fapte si documente privind istoria satului si a bisericii, cel mai vechi locas din depresiunea la care facem referiri, servind credinciosilor crestini proveniti din cultele romano-catolic, evanghelic-luteran, greco-catolic si ortodox. Preotul acestui locas de cult Ionel Motofelea, la origine maierean, s-a legat strans de sat, cu vocatia de a tine crestinii aproape, ca dovada a realizat foarte multe pentru biserica,  ceea ce trezeste respectul si admiratia tuturor.

In cele patru capitole sunt expuse caracteristicile geografice ale zonei, momentele principale ale evolutiei politico-religioase ale satelor respective, aspecte de civilzatie si cultura si o prezentare sintetica a evolutiei cultelor si a bisericilor din Depresiunea Dumitra-Taure.

Sincere aprecieri autorului si celor care au inlesnit aparitia prezentei carti,  ca o resursa educationala deschisa, respectiv primariei din Dumitra (primar Gheorghe Balajan) si preotului din Cepari, Ionel Motofelea, oameni mereu cu gandul la origini, la samanta neamului si iubirea de locurile natale.

 

Ioan Mititean

0 comentarii2681 vizualizări03 iulie 2022
rss 2.0
rss 2.0