Asociatia culturala "Grigore Bradea" si Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud - in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici Romania si Restaurantul ROD (Cluj-Napoca) - va invita la vernisajul expozitiei "In numele tatalui" semnata de Emilian Mocanu. Vernisajul expozitiei va avea loc in 4 august 2022, de la ora 19.00, in Galeria Borgo Prund / Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud.
Prezinta:
Alexandru Gavrilas, manager Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud
Vasile Duda, istoric de arta
Emilian Mocanu este laureatul Premiului Grigore Bradea in 2019. Distictia ar fi presupus organizarea unei expozitii personale in 2020. In contextul pandemic, insa, expozitia a putut fi organizata abia acum.
La eveniment va fi prezent si laureatul Premiului Grigore Bradea 2021 - Florin Tamba.
***
Emilian Mocanu are 33 de ani, este originar din Galati si a absolvit Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca si Liceul de Arta "Dimitrie Cuclin", Galati, sectia de Grafica.
Este in prezent doctorand al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, avand drept teza de cercetare "Holografia tridimensionala in sculptura contemporana". A fost bursier Erasmus la Faculdad de Bellas Artes, in cadrul Universidad del Pais Vasco, Bilbao - Spania.
Prin intermediul expozitiei "In numele tatalui", Emilian Mocanu ne propune "un fir narativ care isi trimite tentaculele prin toata istoria: de la fapte si mituri biblice, pre-biblice si pana la problemele pragmatice, care tin de volumetria spatiala si raportarea noastra in spatiu la spatiu, volum, forma, material si materialitate in general.
Lucrarile din aceasta expozitie speculeaza o conexiune primara si esentiala de asemanare a cerescului cu mundanul, a creatiei divine cu creatia omeneasca, a unei figuri paterne lumesti si trupesti cu o alta, divina si imateriala, ce o precede si o inspira prin creatie, asemeni unei conditii sine qua non a existentei..." (Emilian Mocanu).
Premiul "Grigore Bradea" a mai fost acordat tinerilor artisti Darius Hulea (2013), Maria Sicoie (2014), Ionel Mihai (2015), Axenia Rosca (2016), Anca Statica (2017) si Alexandru Daniel Smuczer (2018).
0 comentarii | 35 vizualizări | 26 iulie 2022 |