Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
PASAREA CU COLTI DE RUBINI A READUS O CLIPA PRINTRE NOI PE SCRIITORII LUATI DE TIMPURIU.

Astra nasaudeana si Filiala Nasaud a Ligii Scriitorilor (lideri Floarea Ples si Ioan Mititean)  isi unesc destul de des gandurile si ideile in favoarea obstei, a iubitorilor de carte, prin actiuni culturale bine oranduite, ce captiveaza si incanta. Astfel, in data de 4 august 2022, sala de lectura de la biblioteca oraseneasca "Veronica Micle" a fost ocupata in intregime de scriitori si astristi din Nasaud, Dej, Bistrita, Maieru, Nepos, Ilva Mare, Rebrisoara, spre a intampina conform traditiilor locului pe cei 63 de scriitori plecati la ceruri prea de timpuriu dintre care si nasaudenii Veronica Micle, Mihai Ples si lechintanul Ioan Moldovan.

Sosirea la Nasaud intr-o zi comemorativa, a nasaudencei noastre Veronica la 133 de ani de la trecerea in Lumea Dreptilor, a fost inlesnita de scriitorii Dumitru Cerna si Aurel Podaru, (unul nascut la Tulcea si unul la Tritenii de Sus, intre Cluj si Turda, stabiliti la Cluj si Beclean, cu usoare posibilitati de comunicare si colaborare). O calatorie imaginara cu o "nava cosmica", lunga de 533 m cu 63 de locuri ocupate de cei ce scriu in ceruri inca din plina tinerete  ca de exemplu - Eminescu la 39 de ani, Vasile Carlova la 22 de ani, Iulia Hasdeu la 19 ani, Nicolae Labis la 21 de ani, St. O Iosif la 38 de ani, Panait Cerna la 32 de ani, Daniel Suciu la 20 de ani, cat si nasadenii nostri mai sus amintiti. Comanda navei a fost preluata de scriitorul Nicolae Baciut de la Tg. Mures, bun prieten si colaborator al nasaudenilor, spunand ca vine la Nasaud cu mare placere, deoarece aici  gaseste un izvor viu de inspiratie cu cuvinte ce au putere, apreciind stradania celor doi, scriitori-autori, carturari cu fapte mari, demne de lauda, incitand cititorul la reflectie, amintindu-ne de oamenii condeiului, plecati de timpuriu, dar au intrat cu succes in randul autorilor de carti.

Nava literara condusa de cei doi (Cerna-Podaru) a poposit  si la  Nasaud, transformand ziua de 4 august ca o zi de sarbatoare a sufletului, dand valoare trecutului, scriitorilor care de ani buni scriu in alte medii culturale, unde cititorii, probabil, sunt mai buni, mai recunoscatori Domnului  pentru tot ce ne daruieste zi de zi. Intalnirea cu scriitorii la Nasaud a fost un simbol al prieteniei care  nu se pierde niciodata, se pierd doar oamenii falsi, dintr-o  prietenie. Cei prezenti au venit cu completari si aprecieri ca de exemplu: Icu Craciun, Elena Macavei, pr. Georgica Cira, Ioana Lapusneanu,  Ioan Botan, Raveca Vlasin, Gabriela Sermesan, Ioan Mititean, Ioan Seni, Lucretia Mititean, Mircea Darosi (care a prezentat ultimul numar al  revistei Astra), Floarea Ples, scriitori nasaudeni insotiti de cultul recunostintei, a prieteniei si respectului reciproc.

Desigur cei 63 condeieri au avut o anume sursa de inspiratie, o muza, o tema in functie de stil, de dorinta si putinta de a realiza o carte cat mai atragatoare. Avem deci toate genurile literare, poezie, proza, teatru, memorialistica, opere literare ce altoiesc cerul cu pamantul, in care gasim samanta neamului, iubirea de locul natal si de oamenii care au calcat acest pamant, iubirea de frumos si autentic,  istorie, leagan, destin. Oameni cu idei si ganduri diferite, dar trebuie sa  recunoastem ca semnul nostru pe pamant nu este sa-i schimbam pe cei care nu gandesc la fel ca noi, sa-i facem pe placul nostru ci sa-i rabdam asa cum sunt, sa eliberam prejudecatile,  constrangerile, gandurile negative  care ne  risipesc energia si ne obosesc mintea, cum sunt acei pamanteni care oricate caltati ar avea omul, ei se uita numai dupa defecte.

Respect si admiratie pentru tinerii scriitori de ieri care multe ar mai fi avut de scris. Veronica ar fi imbogatit sfanta limba romaneasca, Mihai ar mai fi descoperit atatia psalmi curbi, Labis ar mai fi dat mamelor atatea sfaturi de a-si creste copiii in spiritul dragostei de tara si sa se teama de rusinea zilei, cand ar sti ca tarii nu i-au dat nimic.

Sa speram ca cei 63, nu au murit, ci au adormit, trecand in alta viata, deoarece  Hristos a zdrobit puterea mortii pentru totdeauna.

 

  Ioan  Mititean

0 comentarii2338 vizualizări10 august 2022
rss 2.0
rss 2.0