Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
PE RITMURI DE TANGO .

Din "Primavara rebrisoreana", renumita sarbatoare a culturii si literaturii populare din satul Muresenilor, s-au desprins de-a lungul anilor mai multe flori ce emana miros de tinerete, de cautari, de bucurii si impliniri. Una este Dorina Catarig, o floare cu cinci petale, ce se ridica prin scris la inaltimea intelepciunii recuperatoare a artei narative, care leaga si dezleaga relatii interumane, cu deosebita capacitate de analiza, sinteza si esentializare, ingeniozitate, spontaneitate si spirit artistic.

Ea isi masoara pulsul creativitatii prin cele cinci romane predate cititorilor in ultimii doi ani cum sunt: Poveste de Craciun, volumul I (2020), volumul II (2021), Flori de Nu-ma-uita (2021), Hazard (2021) si Pe ritmuri de tango (2022) scos la Editura Castrum din Timisoara, iar celelalte la Editura "George Cosbuc" din Bistrita, prin care traieste aventura fortei creatoare si cunoasterii realitatii nelimitate.

Prin romanul de fata cu 177 de pagini, autoarea se cauta pe sine drept punct  de reper pentru un nou salt in necunoscut, printr-un joc la nivelul cuvintelor, redand o noua lume ce confera infinitate si vesnicie printr-un joc creativ si social, cu ganduri si solutii menite sa reinstaureze ordinea si armonia atat de necesare fiintei superioare. Autoarea romanului retraieste ceva ce a crescut in sine, impreuna cu sine, implicit si firesc, deschizand drum larg intre real si fabulos, formand o lume mai altfel  dimensionata ca un produs al imaginarului. O forma noua de roman, in care se regasesc interferate diferitele modalitati de investigare umana, cautarea identitatii prin iubire, reconstruind suflete.

Dorina isi regaseste linistea prin scris, isi face planuri noi, cu inceputuri  indraznete si incercari din ce in ce mai reusite, cu vise care sa nu apara basme ci realitate. Citind romanul, retraim o noua viata de poveste si dans a tanarului Emmanuel, orfan de mama inca de la nastere, nascut cu un handicap locomotor ce i- a creat framantari interioare destul de dureroase: interiorizarea, izolarea de cei de varsta lui, dar s-a impacat cu soarta data de Bunul Dumnezeu, s-a impacat cu el si cu necazul ce-l domina, s-a hotarat sa mearga inainte cu bune, rele si grele, iar atunci  cand fiorii iubirii i-au dat tarcoale, i s-au creat sanse sa revina la normalitate  practicand o terapie neconventionala si anume - dansul, unul dintre cele mai puternice ritualuri de curatare, transformare, schimband vibratia corpului si a mintii.

Muzica a inceput sa-l inunde in voie. Totul a devenit bucurie, eliberare si celebrare a vietii alaturi de Miriam, partenera de dans, traind intens fiecare clipa, prin acest tango pasional argentinian, plin de viata si de suflet, ce sparge orice  obstacol, risipeste neguri si viata devine mai buna ca si Bunul Dumnezeu.

"Fiecare om e o poveste, spune in postfata scriitorul Daniel Luca, editorul  romanului, fiecare om are propriul destin, tocmai de aceea trebuie sa traiasca intens fiecare clipa, pentru ca in fiecare clipa se scrie viata sa, asa cum face Dorina Catarig, a carui scris porneste din suflet, este sincer, viguros  si ajunge cu rapiditate la sufletul cititorului."

 

Ioan Mititean

 

0 comentarii2695 vizualizări26 august 2022




rss 2.0
rss 2.0