Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
SARBATOAREA CARTII LA NASAUD.

Vineri, 23 septembrie 2022, incepand cu ora 17.00, la Casa de Cultura  "Liviu  Rebreanu" din Nasaud a avut loc o frumoasa sarbatoare a cartii, sub deviza Ligii Scriitorilor din Romania - "Intotdeauna pentru cultura sub puterea lui Dumnezeu", organizata de Primarie, Liga Scriitorilor si Casa de Cultura, cu implicarea directa a primarului Dorin Vlasin, Ioan Mititean,  Ionut Nistor. In jur de 100 iubitori de carte au facut front comun de credinta si spiritualitate romaneasca, onorand ambitia, daruirea si munca scriitoarelor Floarea Morar si Dorina Catarig, care ne-au invitat pe ringul de dans cu cartile "Valsez  cu toamna" si "Pe ritmuri de tango", prin care am comunicat unii cu altii sub semnul prieteniei, deoarece  Dumnezeu aduna pe cei care au nevoie unii de altii. Un model de daruire, un produs al propriei  fantezii  a celor doua creatoare de frumos, care se exprima cu ajutorul scrisului intr-o lume a lor si un scut ocrotitor. Dorina a predat cititorilor a cincea carte, al cincelea roman plin de mister si taina, prin care scoate la lumina   diferite elemente ale spiritualitatii umane. Doamna Floarea ne-a incantat cu al doilea volum de versuri, nascut in mijlocul vietii si oamenilor, un crez literar ce defineste un realism fundamental al literaturii, ce scrie din suflet pentru suflet, cu pasiune si rabdare si un spor de originalitate, poezii create in mjlocul vietii si oamenilor.

Cartile prezentate au fost  apreciate de cititorii prezenti, membri  ai Astrei, pentru ca au in ele viata si reintineresc mereu, cu fiecare generatie de cititori. "Cultura, spune primarul de Nasaud, e o sursa a unei bucurii permanente, care da valoare vietii noastre, dovada fiind ambianta culturala de azi, ce zugraveste atat de discret Nasaudul si oamenii lui cu fapte si impliniri pe toate sferele vietii."

Au aparut pe "ringul de dans" cu pasi vioi de tango si vals in compania unei muzici a sufletului scriitorii Ioan Mititean, Mircea Darosi, Ioan Seni, Lucretia Mititean, Ioan Botan, Stefan Gheoc, Macedon Tofeni, Pompei Pop, Luminita Goga,  tatal si fiul Dorinei, Leon Catarig si Leonas, care prin jocuri de cuvinte si pasi de dans, au redat parca o noua lume ce confera infinitate si vesnicie, printr-un joc de creatie ,deci o lume mai altfel, mereu in cautare de frumos, prin simplitate, calm si rabdare, ridicate la rang de noblete.

La Nasaud, prin Filiala Ligii Scriitorilor, s-au emis foi de drum cartii spre a se deplasa cu masina in diferite medii culturale, sub genericul "Cu cartea pe roti", acolo unde traiesc autorii si eroii cartilor, spre a indemna cititorii sa traiasca frumos si sa blocam pe cei care inventeaza raul, luandu-l ca model pe Mantuitor, ce reprezinta Calea,  Adevarul si Viata.

Cartea la Nasaud are o viata "ingropata in temelii"  (cum spunea Arghezi) o aura plina de inspiratie nascuta dintr-o raza de soare si o farama de pamant, ce altoieste cerul cu pamantul.

 

Ioan Mititean

0 comentarii2212 vizualizări26 septembrie 2022
rss 2.0
rss 2.0