
Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud va asteapta la vernisajul expozitiei "Cuartul", organizata de Sectia Stiintele Naturii, luni 17 octombrie, ora 13:00, in sala "Borgo Prund". Invitam publicul la o calatorie inedita in adancurile Pamantului, acolo unde s-au format florile de mina si mineralele de-a lungul timpului geologic, de unde au fost extrase de mineri si aduse la suprafata ca noi sa ne putem bucura astazi de frumusetea lor.
Expozitia aduce in prin plan esantioane de cuart, unele in diverse parageneze, varietati ale acestuia, dar si alte minerale din clasa oxizilor si hidroxizilor. Piesele provin din colectia de mineralogie a Muzeului Bistrita, colectie ce a inceput sa se constituie inca din anul 1954 in jurul unui nucleu de minerale, iar ulterior, prin achizitii si donatii, colectia a crescut numeric, ajungand astazi sa numere peste 2000 de esantioane. Valoarea stiintifica si estetica a esantioanelor a condus la clasarea unora dintre acestea in categoria juridica Fond a patrimoniului cultural national mobil.
Stranse intr-un buchet, florile de mina si mineralele expuse provin din exploatarile miniere de la Baia Mare (minele Baia Sprie, Cavnic, Herja, Baiut, Poiana Botizei) si de la Rodna.
Alaturi de fascinantul cuart, vor putea fi admirate varietati de SiO2 si esantioane exotice dintre care amintim ametistul din Brazilia si Madagascar, cuartul din Arkansas (SUA), geoda de cuart si cuart roz (Brazilia), citrin (Volodarsk, Ucraina), de asemenea si alte varietati provenite din tara noastra: calcedonie de Trestia (MM), lemn silicifiat (Pravaleni, HD), opal xiloid (Toplita, HR), jasp (Cheile Babei, MM). Tot in acelasi cadru ne vor incanta privirea bijuterii, respectiv geme slefuite din care se obtin podoabe.
Cadrul expozitional este intregit cu obiecte de minerit (lampa opait, lampa carbid, casca miner, etc.), provenite de la Muzeul Mineritului Rodna, iar informatia aferenta (ce contine texte de specialitate) este pusa la dispozitia publicului vizitator pe cele 10 panouri care completeaza si desavarsesc expozitia.
Curator expozitie: Muzeograf, Alina Lehaci
Va asteptam cu drag!
Manager,
Dr. Alexandru Gavrilas
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2205 vizualizări | 15 octombrie 2022 |