Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 29 Noiembrie 2023 - 14587
MACEDON TOFENI - romanul "NORA".

Ceferistul de grad inalt de la regionala Cluj, MACEDON TOFENI, la origine rebrisorean, actualmente salaoan, dupa sotie zagrean, pictor cunoscut si apreciat, a debutat literar, recent, cu romanul "NORA", o poveste de mare intindere, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, cu personaje bine  indivizualizate cu un destin bine conturat, determinat de trasaturi de caracter tonice si optimiste.

Tanarul povestitor, in cele 200 de pagini, scrie o istorie adevarata intr-o lume detaliata, fara nascociri, cu personaje si descrieri reale, fapte adevarate si evenimente autentice.

Intalnim in cartea de fata, in cartea nepotului renumitului profesor bistritean Stefan Lupu, non-fictiunea, o opera modelata pe evenimente si actiuni reale si personaje cu care a trait si colaborat acum cateva decenii ca educator la scoala din Dobodea, Valea Gersei. Un roman de dragoste, cu detalii concrete, concise si directe.  Povestitorul pune cap la cap dovezi, teorii si idei, livreaza un pachet de certitudini si colaborare in scopuri comune, lucruri care au existat cu adevarat, aventuri si nebunii din anii tineretii, acceptand cele spuse de Wiliam   Shakespeare: "Daca nu-ti aduci aminte de nicio nebunie pe care s-o fi facut in numele iubirii, inseamna ca n-ai iubit niciodata".

Autorul scrie intr-un limbaj prietenos, cu analogii care te fac sa-ntelegi ce citesti si cu informatii care-ti deschid ochii cu amintiri din cele peste  o mie si una  de dimineti, in Raiul de pe pamant, in compania Norei, cu care a ras si ridiculizat angoasele. O imagine a timpurilor de mult apuse, cand doi tineri se prind de maini si o iau la fuga peste intinderea alba, inspre paduricea de la marginea satului si  toata aceasta lume alba si nevinovata era a lor si numai a lor. Clipele placute de atunci s-au scurs pe nesimtite, ramanand doar amintirile si inscriptia pe tulpina unui copac: M+N 1974 si cicatricea de la deget, lasata de cutitasul cu care a facut aceasta imprimare.

Cartea este un abecedar al intelepciunii. Atat  continutul  cat si  metodologia  creeaza un fundament social al unei comunicari sincere, o sansa de a ne cunoaste  pe noi insine si influenta pe care o exercitam asupra altora, printr-o comportare  demna, relatii cinstite si umane, relatii ce definesc obtinerea succesului in dragoste si adevaruri esentiale despre natura umana, o disciplina a interactiunii cu ceilalti, de sintetizare a unui comportment bazat pe principii, deci o modelare prin exemple.

Cartea de fata reinvie sentimentele de odinioara, fiind o carte revigoranta, cu performante din anii tineretii, plina de intelepciune pentru cei ce vor sa-si  conduca singuri viata, cu mesaje profunde si fundamentate, ce aduce cititorilor  impliniri si bucurii in drumul lor spre cautarea unui sens al vietii personale.

Personajul central, NORA, a avut o influenta covarsitoare asupra vietii autorului,  prin observatii si incurajari, prin puritatea ei sufleteasca si constantele  demonstratii de iubire, intarind ideea lui David Stars Jordan "ca nu se poate excela in lumea aceasta fara a trai o viata morala".

 

Ioan Mititean

0 comentarii2912 vizualizări24 octombrie 2022
rss 2.0
rss 2.0