Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
ACASA LA SCRIITORUL VALERIU MURESAN DIN CHIUZA.

In drumul nostru cu "Cu cartea pe roti" am facut un popas la Chiuza, la familia Valeriu si Veronica Muresan, o familie de oameni orientati spre fapte mari, printr-o frumoasa activitate literara si artistica si totodata printr-o activitate gospodareasca bine oranduita. In ograda lor totul e in ordine ca in farmacie, ca doar doamna Veronica a lucrat in domeniul sanitar. Ambii au un fin simt pentru frumusete. Poezia, arta si goblenurile au fost chemarea vietii lor. Domnul Valeriu a calatorit prin lume, a vazut multe si a revenit acasa cu multe idei pe care le-a pus in aplicatie, in propria gospodarie, unde si-a realizat multe cu propriile maini. A ridicat o casa modesta, foarte primitoare, toate lucrarile fiind de el facute -zidarie, zugraveli, faianta, gresie, instalatii fel de fel. Totul lucrat cu gust, asa cum a facut peste tot pe unde a poposit in procesul muncii.

In compania noastra, adica a celor doi oameni ai Nasaudului, Ioan si  Lucretia, ce se afla mereu in lumea cartilor, am avut ca merinde volumul  "Povestiri de acasa", cu nr. 27 din  ciclul  de carti editate sub genericul "In varful penitei", aparuta recent la Editura Napoca Star, asezata pe masa din biblioteca casei, alaturi de cele cinci carti scrise de gazda,  carti inspirate din frumusetile tarii, a satului, a naturii si a oamenilor: "Prea devreme seara", "Floare de lut", "Floare de apa", "Floare de foc", "Carare prin suflet", o pilda vie de constiinta scriitoriceasca, un vrednic prinos adus satului, cu un fin simt al frumosului.

Cele cinci comori inaltate pe soclu de Valeriu Muresan, membru in Liga Scriitorilor Romani, Filiala Nasaud, ii umplu inima de iubire alaturi de cei doi copii si cei patru nepoti, asa ca scriitorul din satul in care drumu-i ca pielea si malaiul ca padurea, nu va fi niciodata singur.

  In casa iubitorilor de frumos din Chiuza, am imbinat poezia cu povestile de acasa, creand un suflu tineresc asezat la temelia  umanului, a sentimentului  datoriei fata de viata, fata de semeni.

Uimitoare este daruirea scriitorului chiuzan Valeriu Muresan, la origine telcean, spre pictura si grafica, in special portrete in creion, prezentat in detaliu de verisorul sau, regretatul scriitor Dumitru Munteanu, in volumul sau "Constelatia luminii" (Telciu literar si artistic), la pag. 73 cu poezie si la pag. 81  cu pictura, iar in volumul "Destine literare", semnat de Ioan Mititean, a realizat portretele tuturor scriitorilor nasaudeni membri ai Ligii Scriitorilor, portrete expuse si la biblioteca din comuna.  

 Pe doamna Veronica o dam ca model in ce priveste arta cusutului in goblen, impodobind casa cu tablouri in diverse culori.

 Printre anexele gospodaresti si-a pregatit deja o camera dedicata unei expozitii permanente de arta populara, visul ei din anii de inceput in ale manuirii acului. A constituit un model in activitatea medicala, lucrand pe postul de asistenta sefa la Spitalul nasaudean, fiind in continuare in ajutorul si sprijinul celor suferinzi si a oamenilor in varsta, dand sprijin Asociatiei de pensionari din tinutul Nasaudului si din Asociatia Culturala Transilvana, din care ambii fac parte.

In probleme de gastronomie ii putem acorda nota maxima. Gateste rapid si bine, are o camara incarcata cu de toate, cu produse din propria gradina si vinuri de toate soiurile, alb, rosu, acru, dulce sau amarui, care se lasa baut dupa ce servim placinta casei, cu branza, urda, ceapa, marar, care este specificul casei Valeriu -Veronica.

 In ultima joie din luna, la venirea de la Cenaclul Literar "Artur Silvestri"  a Ligii Scriitorilor din Cluj, obisnuim sa poposim cateva minute servind una, doua placinte si unul, doua pahare de vin. A devenit deja o traditie in viata noastra  scriitoriceasca, avand nevoie de vorbe cu haz, de armonie si veselie, necesare inlaturarii stresului ce zilnic ne pandeste.

  Ioan Mititean

 

0 comentarii3122 vizualizări27 octombrie 2022
rss 2.0
rss 2.0