Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 31 Ianuarie 2023 - 14587
Corul Madrigal in turneu la Belgrad cu Spectacolul Extraordinar "Muzica Renasterii Europene".

Miercuri, 2 noiembrie, Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin", dirijat de Anna Ungreanu va sustine Spectacolul Extraordinar "Muzica Renasterii Europene" in Marea Sala de Concerte Kolarac din Belgrad. Corul Madrigal calatoreste in Serbia la invitatia organizatorilor BEMUS - Belgrade Music Festival - Editia 54, cel mai vechi si mai proeminent festival de muzica clasica din tara vecina.

 

 Evenimentul "Muzica Renasterii Europene" pus in scena de Corul Madrigal face parte din seria spectacolelor-concept pe care renumitul cor le-a dezvoltat in ultimii trei ani. Aeste productii au la baza o directie sincretica inovatoare, ce imbina sonoritatea unica a ansamblului cu elemente conexe de arta teatrala, literatura, scenografie si creatie video.

"Muzica Renasterii Europene" prezinta publicului Renasterea europeana ca simbol, cu o punere in scena sustinuta de video mapare si design de lumini, care ilustreaza perioada de inflorire culturala din epoca renascentista, dar si renasterea muzicala contemporana europeana.

 Prima parte a programului dirijat de dirijorul principal al ansamblului Anna Ungureanu include madrigale si motete compuse de Thomas Morley, Orlando di Lasso, Juan del Encina, Hans Leo Hassler, Giovanni Gastoldi, Josquin des Prés sau Johann Hermann Schein. In partea a doua, Corul Madrigal va aduce pe scena lucrari semnate de creatori europeni contemporani precum Vytautas Miškinis, Knut Nystedt, compozitorul sarb Stevan Mokranjac, precum si romanii Cornelia Tautu, Alexandru Pascanu, Paul Constantinescu sau Grigore Cudalbu.

 Prima reprezentatie a Spectacolului Extraordinar "Muzica Renasterii Europene" a avut loc pe 9 iunie 2022 la Zagreb, in Croatia, unde a fost primit cu caldura si entuziasm de aproape 2.000 de spectatori.

Regia spectacolului "Muzica Renasterii Europene" este semnata de Emil Pantelimon, design-ul de lumini este coordonat de Alin Popa, iar video mapping-ul de Dorin Popovici.

 Fondat in 1969, BEMUS - Belgrade Music Festival este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzica clasica din Europa de Sud-Est. Totodata, prin prezentarea cu precadere a unora dintre cele mai atractive programe internationale, BEMUS si-a consolidat reputatia de eveniment cultural de o importanta deosebita pentru capitala Serbiei.

 Partener: Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti

 

 Parteneri media: AGERPRES, Agentia de cArte, Bookhub, Itsy Bitsy, Radio BUCURESTI, Radio France International Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Zile si Nopti

 

 Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin" este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4.600 de concerte aplaudate in intreaga lume, impunandu-se astfel ca un adevarat "brand de tara". Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala.

In noiembrie 2016, Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin" a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul "Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt" la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace si Securitate.

Dupa aproape 60 de ani de activitate neintrerupta, Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin", institutie publica de concerte de importanta nationala, aflata in subordinea Ministerului Culturii din Romania, isi continua parcursul sau de diplomatie culturala, fiind unul dintre cele mai longevive si apreciate ansambluri corale europene.

 

 Biroul de presa

Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin"

Programul National Cantus Mundi

0 comentarii2394 vizualizări31 octombrie 2022
rss 2.0
rss 2.0