Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 27 Ianuarie 2023 - 14587
EMINESCU SI VERONICA LA NASAUD .

La Nasaud in fiecare an de Ziua Culturii isi dau intalnire cei doi astri ai romanismului, Mihai si Veronica, precum un izvor de inspiratie pentru scriitorii de azi. Un simbol al prieteniei care nu se pierde niciodata si ne indeamna sa eliberam prejudecatile, constrangerile, gandurile negative ce ne risipesc energia si ne obosesc mintea.

Dupa iesirea de la Sfanta Liturghie, duminica, 15 ianuarie 2023, un grup de credinciosi, prieteni ai literaturii, in frunte cu preotul Lucian Greab, au inconjurat statuia Luceafarului poeziei romanesti, intampinati de reprezentanti ai Primariei, membrii Asociatiunii Transilvane si ai Ligii Scriitorilor - Filiala Nasaud, care au depus coroane la monumentele celor doi, dar si la Rebreanu si Paunescu, afla’i ]n vecinatate. S-a rostit o rugaciune, dupa care Ioan Botan - conducatorul Asociatiunii Culturale din Tara Nasaudului si-a exprimat trairile lui de suflet  printr-un mesaj ce vine din adancul fiintei sale. Mesajul primarului a fost transmis de consiliera locala, presedinta comisiei de cultura, Claudia Talpos, coboratoare din Tara lui Eminescu, cu stari, emotii si imagini traite candva pe locurile pe unde a zburdat regele poeziei romanesti.

Despre scriitorul patriot sarbatorit azi a vorbit Mircea Darosi, scriitorul vararean, care a adus ample mesaje din proiectele lui Eminescu la "Romania Juna", intalnirea de la Putna, idee cu care a strabatut tara si a scris articole in presa vremii, popularizand aceasta intalnire a romanismului.

Au intervenit cu creatii proprii: Lucretia Mititean, Floarea Ples, Stefan Gheoc, Ioan Seni, alaturi de grupul "Armadia", coordonat de Sorin Gazdac, care au prezentat un buchet de melodii pe versurile lui Eminescu, grup de activisti culturali, cu fapte mari, demne de lauda, ce promoveaza un umanism activ.

La chemarea Ligii Scriitorilor - Filiala Nasaud ne mutam cu totii acasa la Veronica unde ne intampina versurile:

"De-ai sti iubite, cat de mult

Mi-i dor ca glasul tau s-ascult,

Ai veni pe-aripi de vant

Si mi-ai spune un cuvant

          Vorba fie rea sau buna

Am vorbi-o impreuna

M-ai vedea, eu te-as privi

Vorbele s-ar inmulti..."

asa cum se inmultesc gandurile concitadinilor in revista condeierilor nasaudeni, din Filiala Nasaud a Ligii Scriitorilor - "GLASUL ARMADIEI" cu nr. 1, coordonata de Ioan Mititean, redactor Macedon Tofeni, revista de debut   prezentata in acest cadru, cuprinzand selectiuni din operele celor 31 de scriitori din Filiala Nasaud. Numarul urmator va apare in luna aprilie de ziua de nastere a muzei eminesciene, ca seminte ale iubirii ce germineaza si infloresc in viata tuturor creatorilor de  literatura.

 

Ioan Mititean

 

 

0 comentarii1288 vizualizări17 ianuarie 2023
rss 2.0
rss 2.0