Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 14 Octombrie 2024 - 14587
PRIVIRE IN MATEMATICA SCOLARA.

"Oamenii nu cred ca matematica este simpla pentru ca nu realizeaza cat de  complicata este viata" spune John von Neumann, la care vine cu completari si Einstein: "Nu te ingrijora prea tare de dificultatile tale cu matematica, te asigur  ca ale mele sunt si mai mari".

Matematicianul din neamul Moisilienilor nasaudeni, Grigore Moisil spune: "In viitor, cand unul din cinci oameni se va ocupa de stiinta, atunci - asa cum era candva cu latina - limba internationala oficiala va fi Matematica, numita limba latina a viitorului, care permite accelerarea maxima a circulatiei ideilor stiintifice.

Pareri si ganduri despre acest obiect sunt multiple, dar o sa ne referim la autorul acestei carti, Gheorghe Giurgiu, profesor si scriitor stabilit la Dej, care demonstreaza foarte frumos ca scoala si numai scoala ii pregateste pe oameni pentru viata, iar matematica si viata sunt intr-o corespondenta biunivoca, asa cum  spune prof. Tudor Deaconu din Timisoara.

Profesorul Gheorghe Giurgiu, autorul cartii, este un exemplu de daruire, implicare si pasiune. In cei 43 de ani de slujire la catedra a transmis stari si trairi elevilor sai din Curtuiusul Dejului, Ocna Dejului, Scoala Gimnaziala "Avram Iancu" din Dej, Viile Dejului, Pintic, avand ca domeniu de interes matematica, dar si literatura, publicand si doua volume cu caracter memorialistic: "De la Bulzesti la Dej. Trecem prin timp, dar pastram amintirile" - 2020 si  "Tablete pentru neuitare" - 2021.

A treia carte, cea de fata, vine sa incununeze inca o data, calitatea muncii depuse de catre un dascal greu de egalat si greu de uitat, ce raspandeste in jur  dragoste, bunatate, blandete, respect si admiratie, dar si un sirag de performante scolare, plecand de la modelul general profesor model - elev model, indrumand elevii de a avea o viata ordonata si de a preveni haosul.

Cartea de fata este o dovada ca autorul nu a coborat de la catedra, cauta, cerceteaza noi metode in predare, aducand completari lucrarii sale de grad cu titlul "Geometria poliedrelor", lucrare realizata sub indrumarea sefului catedrei de geometrie de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, conf. dr. Marian Tarina. Lucrarea a fost sustinuta in cadrul consiliului profesoral si al comisiei metodice de specialitate la nivelul municipiului Dej, la scoala din Viile Dejului, unde autorul era director si profesor pe catedra de matematica, lucrare unanim apreciata si popularizata ca un succes si o reusita in formarea personalitatii sale.

In prima parte a cartii sunt expuse metode de succes in predarea matematicii, precum si rezultatele obtinute de elevii sai, multi atingand  potentialul maxim, creandu-si propria imagine cu care au intrat cu succes pe podiumul matematicii. O sinteza a performantelor obtinute, prin metode diverse facandu-i pe elevi sa inteleaga si sa indrageasca matematica, vazand si beneficiile matematicii in viata noastra. Elevii s-au imprietenit cu cea mai longeviva revista din domeniu - Revista de matematica, colaborand la rubrica celor interesati in rezolvarea problemelor, gasind dovezi palpabile ale prezentei matematicii  in viata noastra.

A facut multe excursii cu elevii ca drept recompensa pentru rezultatele lor, ca propunatori de solutii de rezolvare a problemelor din gazetele de specialitate, urcand de mai multe ori si varfurile din Muntii Rodnei, Muzeul mineritului din Baia Mare, Ocna de sare, determinand elevii sa gaseasca dovezi palpabile, modele matematice in tiparele naturii - melcii in cochiliile lor, paianjenii in panzele lor, albinele in harnicia lor de a construi hexagonalele adaposturi sau poliedrele din ramura mineritului. Deci, oriunde privim, gasim dovezi palpabile ale prezentei  matematicii in viata noastra, care este mai mult decat o stiinta, este un act de cultura, unul din modurile fundamentale ale gandirii umane, un exemplu de  daruire, implicare si pasiune.

In partea a doua a cartii, prezinta metode eficiente, atractive in predarea elementelor geometrice in invatamantul prescolar, primar si gimnazial, metode care sa accelereze mintea "sa dezvolte rationalimentul, gandirea analitica, sa genereze caractere practice, abilitatea de a gandi, de a promova intelepciunea,   gandirea  investigatoare, creatoare, o apropiere de necunoscut printr-un modest stil de cercetare. Ne reda metode participative, cu mijloace proprii spre dezvoltarea personalitatii elevilor nu numai sub aspect intelectual, ci si  sub  aspect  estetic si moral, motiv pentru care se completeaza foarte bine matematica  cu alte discipline - literatura, muzica, arta, stiintele naturii. "Matematica a patruns ca  aerul in toate domeniile vietii moderne, iar viitorul  depinde  de matematica", dupa cum foarte bine spune matematicianul Grigore  Moisil.

"Privirea aruncata acum de Gheorghe Giurgiu in matematica scolara, spune  prof. Cristean Aldea, este o privire avizata, profesionista, facuta cu expertiza  celor peste 40 de ani de activitate didactica deosebit de fructuoasa."

 Prof. drd. Iulia Medeveschi spune: "Volumul lui Gheorghe Giurgiu ne incurajeaza sa transmitem elevilor ca invatarea matematicii nu este utila doar pentru promovarea examenelor, ci si pentru a intelege lumea in complexitatea ei, care ar trebui sa inlature frica, ura fata de acest obiect, inlocuita integrarea bucuriei, deoarece oriunde privim gasim dovezi palpabile ale prezentei  matematicii in viata noastra de zi cu zi - ca muzica ratiunii, ca o limba si o  stiinta si un simbol al egalitatii care nu exista decat in matematica."

 

   Ioan Mititean

0 comentarii28 vizualizări18 ianuarie 2023




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0