Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
SANZIENE, RAZE DE SOARE .

Un om care are inima plina de iubire nu va fi niciodata singur, urat sau sarac, spune Dorina Catarig din Rebrisoara, care a inceput noul an cu al saselea roman scris din adancul fiintei sale - " Sanziene, raze de soare", scos la Editura  Castrum de Thymes, Giroc.

Romanul este un  indemn spre iubire, incredere, compasiune, intrajutorare, trairea clipei, descoperirea sinelui, cum spune Daniel Luca in postfata cartii.

Dorina aduce un minunat tribut iubirii, care ii este inger si demon in egala masura. Stari, emotii, imagini traite de eroii cartii, ce definesc traseul iubirii cu un sentiment al datoriei fata de viata, cu cald parfum de daruire spre vindecarea sufletelor, spre victoria binelui asupra raului. Actiunea se petrece in preajma zilei  Sanzienelor supranumite si Dragaicele, manifestandu-se potrivit vorbelor din popor de ziua Sf. Ioan Botezatorul, la 24 iunie, cand florile de sanziene, florile  numite magice, poarta razele soarelui in ele, daruindu-le celor care au rabdarea si intelepciunea sa le priveasca si sa admire parfumul ce-l ofera, ca dovada ielele danseaza noaptea in jurul lor. Ele nu sunt flori ci zane, flori cu puteri benefice  si malefice. Inflorirea lor depinde in principal de lumina soarelui, plantele avand   nevoie de toata lumina zilelor lungi de iunie pentru a se deschide in toata  splendoarea lor. Personajele Talida, Vraciul, Mircea, Matha, Filip, Matei, Sonea, Leonidas, stapanesc padurea, posedand marea pricepere de preparare a unor licori cu parfum suav, dulce si invaluitor, folosite in scop terapeutic, pentru relaxare si calmare. 

Si in acest roman, ca de fapt si in celelalte anterioare, tema este IUBIREA, una dintre cele mai vechi teme ale literaturii lumii, generata de sentimentul specific omenesc, ce difera de la om la om in functie de varsta, sex, credinta, mediul de viata, epoca istorica sau apartenenta culturala.

Autoarea trateaza fenomenul iubirii aratand suferinta si fericirea, incercand sa gaseasca un nou sens vietii prin eterna cautare a iubirii, a sufletului pereche ce  caracterizeaza fiecare personaj, cu idei diverse referitoare la iubire, ca initiere, pasiune sau iubire tragica, prin incalcarea unor reguli ale comunitatii, dezechilibru sufletesc.  

Dorina continua sa scrie despre iubire sub forme diferite, sub alte titluri,  cautand sa descrie noi trairi, convinsa ca iubirea este si va ramane tema fundamentala a literaturii tuturor - prezentului, trecutului si viitorului, prin  evidentierea  relatiilor  interumane, prin victoria binelui asupra raului, vizand calitatile omului, care, din pacate, oricate ar fi, lumea se uita numai la defecte.

 

   Ioan Mititean

0 comentarii2821 vizualizări25 ianuarie 2023
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0